Vijesti

SO Foča: Nacrt budžeta od 11.850.000 KM upućen u javnu raspravu

26.02.2021 | 17:55 SO Foča: Nacrt budžeta od 11.850.000 KM upućen u javnu raspravu

Odbornici Skupštine opštine Foča usvojili su nacrt budžeta za ovu godinu u iznosu od 11.850.000 KM i uputili ga u javnu raspravu, nakon koje bi u martu trebalo da razmatraju konačan prijedlog najvažnijeg opštinskog dokumenta.

Odbornici Skupštine opštine Foča usvojili su nacrt budžeta za ovu godinu u iznosu od 11.850.000 KM i uputili ga u javnu raspravu, nakon koje bi u martu trebalo da razmatraju konačan prijedlog najvažnijeg opštinskog dokumenta.

U odnosu na budžet iz prošle godine, nacrtom za ovu godinu predviđeno je povećanje budžetskih prihoda za 269.490 maraka, dok su ukupna budžetska sredstva, zbog prošlogodišnjeg kredita, manja za 2.152.670 maraka.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za finansije Dragan Ivanović naveo je da će ova godina biti u znaku štednje i otplate dugova, te da neće biti mnogo prostora za nove investicije, tako da će se uglavnom dovršavati započete.

Najveća investicija u ovoj godini biće nastavak gradnje vodovoda, tačnije izgradnje vodovoda u Miljevini za šta će iz grantovskih sredstava biti izdvojeno 550 hiljada maraka.

Ivanović je istakao da je opredjeljenje lokalne uprave da u ovoj godini vrati što više dugova.

„Ukupno zaduženje opštine Foča je oko 12 miliona maraka, a ove godine planirana je otplata 1,3 miliona maraka duga“, rekao je Ivanović.

Dodao je da je došlo do rasta troškova plata budžetskih korisnika za 200 hiljada maraka, a najviše zbog povećanja kapaciteta Dječijeg vrtića “Čika Jova Zmaj” i u skladu sa tim povećanjem prijema novih radnika u tu ustanovu.

Ivanović je napomenuo da će nacrt budžeta biti postavljen na zvaničnom sajtu opštine i da će svi zainteresovani moći da u vidu komentara ostave prijedlog i sugestiju.

Odbornici su u diskusiji konstatovali da je budžet socijalni i da ne postoje uslovi da bude razvojni, jer je, kako su naveli, više od polovine sredstava namijenjeno za plate, otplatu dugova i socijalna davanja.

Naveli su da to, ipak, nije razlog da se ne rješavaju neki gorući problemi poput isticanja roka gradske deponije, problema mutne vode i loše mreže lokalnih, ali i regionalnih i magistralnih puteva.

Između ostalog, izrazili su nezadovoljstvo malim planiranim prihodima od posječenih šumskih sortimenata, te činjenicom da su smanjena planirana izdvajanja za deponiju, asfaltiranje i održavanje puteva.

Zamjenik načelnika opštine Vesna Rašević rekla je da je ovo samo radna verzija budžeta i istakla da će svaka sugestija u pravcu poboljšanja života građana biti uvažena.

Ona je navela da će se izvršna vlast truditi da obezbijedi eksterna sredstva.

Napomenula je da je načelnik opštine Milan Vukadinović formirao komisiju koja će raditi na projektu igradnje nove deponije i da je to složen posao koji se ne može brzo riješiti, te da je oformio i komisiju za rješavanje problema zamućenosti vode iz gradskog vodovoda.

Raševićeva je rekla da je dogovoren sastanak sa direktorm Puteva Srpske, na kojem će se razgovarati o potrebi što hitnije rekonstrukcije magistralnih i regionalnih puteva na području opštine Foča.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: