Kultura

Odigrana predstava „Identitluk“

26.02.2021 | 12:37 Odigrana predstava „Identitluk“

Predstava „Identitluk“ u režiji Tanje Miletić Oručević odigrana je u Gradskom pozorištu Foča. Predstava je autorski projekat Studija za izvedbene umjetnosti, Narodnog pozorišta i Hrvatskog narodnog kazališta iz Mostara.

c

U ovoj satiri, nastaloj prema motivima zbirke eseja Amina Malufa „U ime identiteta“, propituju se identiteti i njihovo plitko shvatanje u našem društvu, te otvaraju pitanja koja podstiču razmišljanje o vlastitom identitetu.

Priča prati osam učesnika seminara koji ima za cilj da, kroz primjer Malufovog djela, utiče na pomirenje naroda koji žive u Bosni i Hercegovini, što izaziva nove sukobe.

Ulogu jednog od učesnika seminara Nenada Kovačevića koji ne zna zašto obožava Jugoslaviju, ali obilazi slične seminare i dobro živi od priče o Jugoslaviji, tumači glumac Hrvatskog narodnog kazališta iz Mostara Ivo Krešić.

– Preporučujem svima da razmisle šta im je bitno. Prema mom mišljenju identitet je višeslojna stvar, kao što Amin Maluf lijepo kaže u svojoj knjizi „U ime identiteta“. Glumci u predstavi su koautori teksta zajedno sa Draganom Komadinom i svi smo imali uzbudljiv proces razmišljanja o identitetu. Htjeli smo da napravimo jednu predstavu koja bi publici mogla da bude zanimljiva. Nakon petnaestak igranja ispostavilo se da je to tako i da je identitet koji nam je na početku predstavljao teret na kraju postao zanimljiv za razmišljanje-rekao je Krešić.

Pred fočanskom publikom, uz Iva Krešića nastupili su Ajla Hamzić, Fatima Kazazić Obad, Amela Kreso, Jelena Kordić Kurdet, Nedim Malkočević, Dražen Pavlović i Ivan Skoko. 

Pozorišni komad „Identitluk“ rađen je pod pokroviteljstvom Međunarodne organizacije za migracije i višestruko je nagrađivan na pozorišnim festivalima.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: