Vijesti

Usvojena Deklaracija o zaštiti rijeka u Srpskoj

18.02.2021 | 12:13 Usvojena Deklaracija o zaštiti rijeka u Srpskoj

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Deklaraciju o zaštiti rijeka.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Deklaraciju o zaštiti rijeka.

Deklaracijom se zahtijeva od Vlade Republike Srpske da proglasi moratorijum na izgradnju malih hidroelektrana.

U saopštenju Centra za zaštitu životne sredine iz Banjaluke navodi se da ovaj korak predstavlja veliki uspjeh ekoloških aktivista koji su proteklih godina svojim tijelima branili rijeke i ukazivali na štetnost malih hidroelektrana.

“Iako konačnim tekstom deklaracije nismo u potpunosti zadovoljni, pozdravljamo usvajanje deklaracije sa amandmanima, jer predstavljaju prvi korak ka zaštiti naših rijeka. Sljedeći korak je na Vladi Srpske i mijenjanju zakonodavstva u oblasti obnovljivih izvora energije“, naveli su iz Centra za životnu sredinu.

Iz Centra podsjećaju da je u BiH planirano više od 400 MHE od kojih je izgrađeno oko stotinu, koje u većem dijelu godine svojim radom ostavljaju korita rijeka skoro potpuno suva.

“Tokom odlučivanja o izgradnji malih hidroelektrana, javnost nije adekvatno uključena, građani su uskraćeni za informacije i pravo da se na demokratski način izjasne o tim projektima. Izgrađene MHE su nanijele veliku štetu prirodi i lokalnim zajednicama, a odgovornost za to treba da snose oni koji su svojim potpisom dali saglasnosti i dozvole za gradnju ovih po prirodu i društvo štetnih projekata”, ističu iz Centra za životnu sredinu.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: