Vijesti

UG „Bjelava“: Upućen ponovljeni zahtjev za tematsku sjednicu SO Foča

16.02.2021 | 13:31 UG „Bjelava“: Upućen ponovljeni zahtjev za tematsku sjednicu SO Foča

Udruženje građana „Bjelava“ iz Foče uputilo je Skupštini opštine Foča ponovljeni zahtjev za zakazivanje tematske sjednice, na kojoj bi bila razmatrana problematika izgradnje male hidroelektrane na rijeci Bjelavi.

Udruženje građana „Bjelava“ iz Foče uputilo je Skupštini opštine Foča ponovljeni zahtjev za zakazivanje tematske sjednice, na kojoj bi bila razmatrana problematika izgradnje male hidroelektrane na rijeci Bjelavi.

U saopštenju dostavljenom medijima, iz Udruženja navode da su se njihovi predstavnici sastali sa predsjednikom Skupštine opštine Foča Srđanom Draškovićem i predali mu zahtjev za zakazivanje tematske sjednice o temi „Problematika izgradnje MHE na slivu rijeke Bjelave“, u čemu, kako kažu, imaju podršku još šest udruženja građana registrovanih u Foči.

-Predsjednik SO Foča Srđan Drašković obećao je da će na sjednici kolegijuma SO Foče, čiji je dnevni red već prethodno usvojen, pod tačkom razno izložiti zahtjev UG „Bjelava“, te će predložiti njegovo odobravanje-dodaje se u saopštenju.

Podsjećaju da su 15. jula 2020. godine,  na osnovu peticije koju je potpisalo 3.000 građana Foče, izražavajući duboko nezadovoljstvo i protivljenje planiranoj izgradnji MHE na rijeci Bjelavi, prvi put predali zahtjev za zakazivanje tematske sjednice Skupštine opštine Foča.

-Umjesto tematske sjednice, kolegijum SO Foča tada je alternativno odobrio tačku dnevnog reda na redovnoj sjednica SO Foča koja je bila zakazana za 1. oktobar 2020. godine. Navedena sjednica je otkazana zbog nedostatka kvoruma, a iz istog raloga propao je pokušaj zakazivanja naredne sjednice, tako da je prethodni saziv SO Foča završio svoj rad bez održavanja sjednica u posljednja tri mjeseca mandata-ističe se u saopštenju.

Iz Udruženja građana „Bjelava“ navode da je u međuvremenu prethodni načelnik opštine Foča Radisav Mašić bez odluke Skupštine opštine Foča proslijedio pozitivno mišljenje na Studiju ekonomske opravdanosti za MHE „Bjelava“ Foča, iako je MUP RS podnio krivičnu prijavu Okružnom tužilaštvu u Trebinju protiv investitora zbog nezakonitih radnji vezano za izgradnju MHE u slivu rijeke Bjelave.

-Smatramo da je prethodni načelnik opštine Foča ovo mišljenje dao suprotno Zakonu o lokalnoj samoupravi RS koji propisuje da su organi jedinice lokalne samouprave Skupština opštine i načelnik. Duboko vjerujemo da je novi saziv SO Foča prepoznao ozbiljnost problema nelegalnih radova u slivu rijeke Bjelave i nadamo se da će na zadovoljstvo i interes svih građana Foče odobriti ovaj zahtjev-dodaje se u saopštenju.

Iz Udruženja podsjećaju da je investitor izašao na teren u martu prošle  godine, za vrijeme trajanja vanredne situacije uzrokovane virusom korona, i započeo radove na izgradnji malih hidrocentrala bez ikakve dozvole na lokalitetima Bjelava, Velika i Mala Bjelava.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: