Kultura

Fočanski naturščik: Druženje sa glumcima oplemenjuje

11.02.2021 | 11:23 Fočanski naturščik: Druženje sa glumcima oplemenjuje

Fočak Božidar Perišić, koji se u Beogradu, uz stalni posao radnika obezbjeđenja jednog tržnog centra, bavi i glumom u TV serijama, kao statista sa zadatkom, a može se reći i kao naturščik, priča da prijateljstvo sa glumcima oplemenjuje čovjeka i čini ga boljim.

Božidar je ekonomski tehničar, a prije pet godina ga je, poput mnogih njegovih sugrađana, potraga za boljim životom odvela u Beograd, gdje se zaposlio kao radnik obezbjeđenja.

U svijet glume ušao je slučajno prošlog ljeta, nakon što je na internetu naišao na konkurs jedne produkcijske kuće za statiste.

Prijavio se, poslao nekoliko fotografija i nemalo potom, nakon probnih nastupa, obreo se pred kamerama.

U kadru sa poznatim imenima srpskog glumišta, oprobao se u više uloga, prvo kao obični statista, poput uloga vojnika, ranjenika, ribara, francuskog građanina prilikom snimanja scene atentata na kralja Aleksandra, a zatim i kao statista sa zadatkom, odnosno sa kraćim replikama, u ulogama sudije, generala, forenzičara, srpskog veterana.

Serije u kojima glumi su uglavom dramskog tipa, istorijsko-kulturnog značaja i njegov lik se dobro uklopio u vrijeme radnje s početka prošlog vijeka.

Božidar je veliki ljubitelj muzike, a među sugrađanima je poznat kao učesnik raznih takmičenja u pjevanju. Ta činjenica mu je, kaže, pomogla i u ovom poslu.

Priča da, prilikom izbora statista, producenti i režiseri sagledavaju kompletnu ličnost.

“Gledaju zanimanje, izgled, ponašanje, afinitete prema umjetnosti- recitacija, pokret, pjesma, gluma, igra. Ja sam oduvijek bio sklon ka umjetnosti, volio sam muziku, koja mi olakšava neke teške trenutke, kao neki hobi koji je svakom čovjeku potreban da se oslobodi negativne energije”, kaže Perišić.

Uloga statiste sa zadatkom, objašnjava Božidar, može da podrazumijeva kraću repliku ili neki drugi zadatak, poput vožnje automobila, pjevanja, igre, pucanja iz vatrenog oružja.

Bez glumačkog obrazovanja, ali sa prirodnim darom za glumu, tumačenje sporednih uloga u TV serijama brzo mu je postala rutina, kao i svaki drugi posao.

“Straha nije bilo, pošto imam ranija iskustva nastupa pred publikom, što mi je olakšalo da se uklopim. Pripreme za snimanje traju i do dva sata, dok se odabere kostim, šminka, da se na najbolji način uđe u ulogu i izgovore replike”, prenosi Božidar utiske sa snimanja.

Za pola godine, koliko se bavi ovim poslom, igrao je u TV serijama “Kralj Aleksandar”, “Jugoslovenka”, “Kljun”, kao i u dokumentarnoj seriji “Dosije”.

U seriji „Kralj Aleksandar“, čije emitovanje još nije počelo, a koju je režirao čuveni Zdravko Šotra, tv publika će Božidara gledati uz velikane Irfana Mensura, Žarka Lauševića, Branislava Lečića, Anicu Dobru, Nikolu Koja, Vesnu Čipčić, Tihomira Stanića, Branimira Brstinu…

Imao je priliku da se i bliže upozna sa nekima od njih, između ostalih sa Slavišom Čurovićem, Petrom Strugarom, Mikijem Krstovićem, Mimom Karadžićem, Andrijom Miloševićem i mnogim drugim glumcima novije generacije.

Priznaje da mu je ovaj posao tek mali dodatni izvor prihoda, ali da mu je prije svega veliko zadovoljstvo.

“Poznanstvo sa ljudima iz svijeta filma, pozorišta, drame, inače umjetnosti, ljude oplemenjuje u svakom smislu i čini ih boljim. Umjetnost treba da se shvati na jedan drugačiji, apstraktan način, koji mi obični ljudi, dok ne počnemo da se bavimo time, gledamo sasvim nekim drugim očima”, pojašnjava Perišić.

S ponosom ističe da su producenti zadovoljni njegovim nastupima, te da su pred njim ponude za nova snimanja, između ostalih i za TV reklame, kao i ponude stranih produkcijskih kuća.

“Ogromna je produkcija. Na ovim našim prostorima, Beograd je postao glavni centar filmskih dešavanja”, zaključuje fočanski naturščik.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: