Vijesti

Bistrica se povukla, ostavila blato u podrumima i pomoćnim objektima

09.02.2021 | 15:32 Bistrica se povukla, ostavila blato u podrumima i pomoćnim objektima

Dan nakon izlivanja iz korita i plavljenja dvije zgrade i više pomoćnih objekata u Miljevini, rijeka Bistrica djelimično se povukla ostavljajući iza sebe taloge blata u podrumima, garažama i šupama.

Dan nakon izlivanja iz korita i plavljenja dvije zgrade i više pomoćnih objekata u Miljevini, rijeka Bistrica djelimično se povukla ostavljajući iza sebe taloge blata u podrumima, garažama i šupama.

Stanari poplavljenih zgrada danas čiste blato i pokušavaju da spase bar dio zimnice koja se nalazila u podrumima i pomoćnim objektima.

Oni upozoravaju da je ovo problem koji iz godine postaje sve opasniji, jer se Bistrica polako primiče i ostalim zgradama, ali i demantuju navode pojedinih medija koji su prenijeli da se u Miljevini odigravalo dramatično spasavanje ljudi iz bujice.

Dragoljub Davidović kaže da se nivo korita, nanošenjem riječnog taloga, iz godine u godinu podiže. “Nekada je plavila samo jedna zgrada, a postepeno je plavni talas rastao i došao i do druge zgrade. U opasnosti su i ostale zgrade, ako se nešto ne preduzme i ne očisti korito”, kaže Davidović.

Njegov komšija Momir Govedarica priča da se plavljenje ovog dijela Miljevine ponavlja već duže od 30 godina, a da je uzrok tome sužavanje korita Bistrice na izlazu iz Miljevine prema kanjonu, koje je uzrokovano još izgradnjom puta Foča-Sarajevo.

„Ili da nas isele ili da nešto rješavaju, svuda se korita čiste i prave podzide, a kod nas ništa. Ovo se stalno ponavlja“, kaže Govedarica.

On podsjeća da je ranije bilo pokušaja da se miniranjem najužeg dijela kanjona poveća protočnost, ali da to nije bilo dovoljno.

„Ovoga puta nas je obišao načelnik opštine. Rekao je da će se nešto raditi, vjerujemo mu, pa vidjećemo“, rekao je Govedarica.

Nakon što je načelnik Milan Vukadinović, zajedno sa saradnicima, posjetio u Miljevini stanovništvo pogođeno poplavama, iz opštine je najavljeno da će formirati stručne komisije, koje će snimiti stanje na poplavljenom području i u skladu sa zakonskim okvirima preduzeti sve neophodne mjere i radnje.

Regulacija korita Bistrice rađena je prije deset godina miniranjem uskog kanjona nizvodno od Miljevine i gradnjom manjeg nasipa uzvodno 300 metara, ali to očigledno nije bilo dovoljno za ovoliku količinu vode.

Vukadinović: Učinićemo sve da pomognemo ugroženom stanovništvu

Načelnik Vukadinović navodi da je opština u toku jučerašnjeg dana u Miljevinu uputila specijalizovane ekipe da pomognu ugroženom stanovništvu.

„Uradili smo koliko je bilo u našoj moći. Danas šaljemo ekipe za dezinfekciju prostora, a sutra izlaze stručne komisije da procijene štetu od poplave i opština će učiniti sve što je u njenoj nadležnosti da pomogne ugroženom stanovništvu. Za dugoročno rješenje ćemo vidjeti da li je to čišćenje korita ili miniranje tog suženog područja koje vjerovatno predstavlja glavni problem“, rekao je Vukadinović.

Izvor: Radio Foča

 

Podijelite vijest: