Vijesti

Udruženje “Bjelava”: Deklaracijom o zaštiti rijeka zaustaviti gradnju MHE na Bjelavi

09.02.2021 | 15:22 Udruženje “Bjelava”: Deklaracijom o zaštiti rijeka zaustaviti gradnju MHE na Bjelavi

Udruženje građana „Bjelava“ iz Foče očekuje da će se na današnjoj 14. sjednici Narodne skupštine Republike Srpske izglasati “Prijedlog Deklaracije o zaštiti rijeka u Republici Srpskoj”, čime će, kako se navodi u saopštenju ovog udruženja, poslanici zaštititi interese građana, a ne pojedinaca.

Udruženje građana „Bjelava“ iz Foče očekuje da će se na današnjoj 14. sjednici Narodne skupštine Republike Srpske izglasati “Prijedlog Deklaracije o zaštiti rijeka u Republici Srpskoj”, čime će, kako se navodi u saopštenju ovog udruženja, poslanici zaštititi interese građana, a ne pojedinaca.

Na 14. sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, zakazanoj za danas, druga tačka dnevnog reda je Prijedlog Deklaracije o zaštiti rijeka u Republici Srpskoj, a u Udruženju “Bjelava” očekuju da će biti riječi i o izgradnji male hidroelektrane na rijeci Bjelavi u opštini Foča.

“Građani Foče očekuju da će narodni poslanici, koji su i ranije pisanim putem obavještavani o neregularnostima i proceduralnim propustima učinjenim u ovom slučaju, zaštititi interese građana te da će donijeti odluku u skladu sa zahtjevima građana čiji glas predstavljaju u najvišem zakonodavnom tijelu Republike Srpske“, piše u saopštenju.

Članovi Udruženja „Bjelava“ poručuju da neće odustati od svoje borbe i svog cilja da se zaustavi izgradnja MHE „Bjelava“, te da očekuju da će poslanici NSRS, a onda i novoizabrana lokalna vlast, kako navode, djelovati u ime građana koji su ih izabrali.

„Svi su svjesni činjenice da su ovo projekti koji nisu od javnog interesa, a građani su posebno zabrinuti da i pored svih činjenica i argumenata koji ukazuju na neregularnosti, izgradnja MHE „Bjelava“ još uvijek nije zabranjena. Očekujemo da će poslanici NSRS pokazati dobar primjer rada u interesu građana ostalim nadležnim lokalnim i republičkim institucijama“, istakli su iz Udruženja „Bjelava“.

Iz Udruženja podsjećaju da je investitor izašao na teren u martu prošle  godine, za vrijeme trajanja vanredne situacije uzrokovane virusom korona, i započeo radove na izgradnji malih hidrocentrala bez ikakve dozvole na lokalitetima Bjelava, Velika i Mala Bjelava, kada su građani bili onemogućeni da iskažu svoj protest.

„Iako je investitor, u dosadašnjem djelovanju, koristio brojna nedozvoljena sredstva, prekršio čitav niz zakona, te je protiv njega čak i Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijela izvještaj o nizu počinjenih ozbiljnih krivičnih djela, Vlada Republike Srpske dala je, ipak, saglasnost na aneks ugovora o koncesiji za mini hidroelektranu na rijeci Bjelavi. Ni lokalna niti republička vlast nisu za sada uzeli u obzir potpise 3.000 građana koji se protive gradnji malih elektrana na rijekama Foče“, navodi se  u saopštenju.

Izvor: Radio Foča

 

Podijelite vijest: