Vijesti

Sutjeska- simbol nesalomivog duha boraca za slobodu

18.06.2020 | 20:03 Sutjeska- simbol nesalomivog duha boraca za slobodu

U Dolini heroja na Tjentištu danas je obilježeno 77 godina od Bitke na Sutjesci u kojoj je u Drugom svjetskom ratu Narodno-oslobodilačka vojska Jugoslavije uspjela da se izvuče iz obruča šest puta brojnijeg njemačkog okupatora, pri čemu je poginulo više od 7.000 jugoslovenskih boraca za slobodu.

Spasoje Lubarda sa Cetinja, kome je na Sutjesci poginuo brat Ljubo, Dolinu heroja redovno posjećuje od 1958. godine.

Sutjeska- simbol nesalomivog duha boraca za slobodu

„Moj brat je bio među težim ranjenicima, među hiljade njih, koji su ovdje ostavili svoje kosti.  Oni se zaboravljaju, što je žalosno, jer Bitka na Sutjesci je velika epopoja. Ovdje je poginuo najveći jugoslovenski junak Sava Kovačević, a ovdje je rođen najveći kosovski junak Miloš Obilić“, priča Lubarda.

Poginulim saborcima poklonio se i pukovnik avijacije JNA u penziji Zdenko Duplančić /91/ iz Beograda, inače rodom iz Splita,koji nije učestvovao u Bici na Sutjesci, ali je je kao borac Prve proleterske brigade prošao brojna ratišta.

„Za mene je moja domovina i Bosna i Republika Srpska i sve naše bivše jugoslovneske republike. Mi se ovdje nismo dijelili“, istakao je Duplančić.

Sutjeska- simbol nesalomivog duha boraca za slobodu

U delegaciji SUBNOR-a Srbije na Tjentište je i ove godine došao i autor spomenika Bitke na Sutjesci devedesetdvogodišnji Miodrag Živković.

„Spomenik je rađen da večito priča o velikom podvigu partizanskih jedinica. Njegova simbolika je prodor i pobeda“, rekao je Živković.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović naveo je da je posebno bitno da se obilježava godišnjica ove slavne bitke, jer postoje, kako je istakao, neofašističke snage koje su u posljednje vrijeme ohrabrene.

„Moramo da šaljemo sa ovih prosotra jasnu antifašističku poruku, da pričamo o zlu koje je fašizam nanio Evropi i čitavom svijetu“, rekao je Milunović.

Zbog mjera zaštite od virusa korona ove godine je izostao uobičajeni kulturno-umjetnički program, a bio je ograničen i broj posjetilaca.

Vijence i cvijeće na spomen kosturnicu u podnožju spomenika Bitke na Sutjesci položile su delegacije Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske, predvođene ministrom Milunovićem, izaslanik srpskg člana Predjsedništva BiH Boško Tomić, načelnik opštine Foča Radisav Mašić, predstavnici dva Subnora- iz Srbije i Srpske, te poštovaoci partizanskog pokreta iz zemalja bivše Jugoslavije.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: