Vijesti

ŠG „Maglić“ : Pozitivno poslovanje i u vrijeme pandemije

03.02.2021 | 15:48 ŠG „Maglić“ : Pozitivno poslovanje i u vrijeme pandemije

Šumsko gazdinstvo “Maglić” Foča među rijetkim je preduzećima u Srpskoj koje je u godini virusa korona ispunilo plan rada i uspjelo da ostvari odlične poslovne rezultate. Proizvodni plan ostvaren je u gotovo stoodstotnom iznosu, a nije zaustavljen ni investicioni ciklus.

Šumsko gazdinstvo “Maglić” Foča među rijetkim je preduzećima u Srpskoj koje je u godini virusa korona ispunilo plan rada i uspjelo da ostvari odlične poslovne rezultate. Proizvodni plan ostvaren je u gotovo stoodstotnom iznosu, a nije zaustavljen ni investicioni ciklus.

Fočansko ŠG „Maglić“, kao jedna od trideset organizacionih jedinica Javnog preduzeća „Šume Republike Srpske“, u godini virusa korona poslovalo je stabilno. Uz ispunjen zadati plan i obim proizvodnje, pokrenute se nove inevesticije, dok je najveći posao urađen u oblasti pošumljavanja i zaštite šumskog bogatstva u cjelini, navodi direktor gazdinstva Spomenko Stojanović.

-U vanrednim okolnostima izazvanim virusom korona zadovoljni smo rezultatima koje smo uspjeli da postignemo, prije svega, biološke investicije koje radimo svake godine, a to su pošumljavanje, njega kultura, priprema zemljišta za prirodno podmlađivanje i to smo izvršili u većem procentu nego što je planirano. Izgradili smo dva šumska kamionska puta, napravili halu na lokaciji Baljevo Polje koje će da služi za preradu ostalih proizvoda špumarstva, prije svega, gljiva i drugih šumskih plodova. Tu će biti i jedan destilator eteričnih ulja, hladnjača i sušara. Što se tiče plana sječe i drugih poslova, to je završeno dobrim procentima, sječa sa 96 odsto godišnjeg plana, izvlačenje šumskih drvnih sortimenata 93 procenta i otprema i realizacija 91 odsto. Ti procenti omogućili su nam stabilno poslovanje, pozitivne rezultate, redovno izmirenje svih obaveza- naveo je Stojanović.

Fočansko šumsko gazdinstvo ima brojne specifičnosti- na prvom mjestu razuđenost u organizacionom i teritorijalnom smislu. Uprkos tome, značajna sredstva godinama ulažu u rekonstrukciju upravnih zgrada svih radnih jedinica, bungalova, lovačkih kuća, šumskih puteva i izletišta. Modernizovan je i vozni park, čime su izbjegnuti veliki troškovi održavanja starih vozila.

-Uspjeli smo da napravimo nove objekte, dobar dio bio je devastiran tokom rata, sve smo ili obnovili ili nanovo podigli. Ulažemo sredstva i u održavanje šumskih kamionskih puteva u vlasništvu preduzeća, a kompletan naš vozni park smo obnovili i možemo da se pohvalimo da je možda jedan od najboljih u Šumama RS-istakao je Stojanović.

Sa oko dvije stotine zaposlenih ŠG “Maglić”, ističe Stojanović, nije pretrpano radnicima – plate i druge obaveze redovno se izmiruju .

-Ne postoji višak radnika, jer od dvije stotine radnika, pedesetak je proizvodnih radnika, koji direktno rade u šumi i teškim psolovima, ostalo su stručni i drugi radnici. Plata nije nikada kasnila, isplaćuje se mjesec za mjesecom, posljednja isplaćena je decembarska plata, a narednih dana isplatićemo i januarsku-rekao je Stojanović.

Nakon ostvarenog planiranog obima proizvodnje i pozitivnog poslovanja u protekloj godini, u ŠG „Maglić“ očekuju da će, uz strogo vođenje računa o svakom feningu i odgovornim, posvećenim radom zaposlenih, nastaviti sa pozitivnim trendovima i novim investicijama. Sve to bi, prema riječima direktora Stojanovića, trebalo da pruži šansu za otvaranjem novih radnih mjesta.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: