Vijesti

Na prvom plivanju za Časni krst u Miljevini učestvovalo 40 odvažnih plivača

19.01.2021 | 14:35 Na prvom plivanju za Časni krst u Miljevini učestvovalo 40 odvažnih plivača

Na prvom bogojavljenskom plivanju za Časni krst na području opštine Foča, na rijeci Bistrici u Miljevini, učestvovalo je 40 plivača, među njima i četiri djevojke, iz Foče, Miljevine, Višegrada, Bileće, Zvornika.

 

U talasima brze i kristalno čiste rijeke, na temperaturi vazduha od nekoliko stepeni ispod nule, odvažni mladići i djevojke zaplivali su za Časni krst čime je ovaj neobičan vid čuvanja uspomene na Hristovo krštenje ustanovljen i na području opštine Foča.

Takmičenje je bilo u potpuno drugom planu, ali će ipak ostati zabilježeno da su do Časnog krsta prve doplivale dvadesetdvogodišnja studentkinja stomatologije iz Zvornika Tanja Erdelić i šesnaestogodišnja učenica srednje ekonomske škole Valentina Vuković iz Miljevine.

 

Erdelićeva kaže da je prelijep osjećaj zapivati u rijeci u januaru.

„Adrenalin radi, tako da nije bilo hladno, baš je bilo dobro. Bilo mi je ovo prvi put da plivam za Čani krst i predlažem ovo svim Srbima svijeta“, rekla je Erdelićeva.

Straha od mraza i hladne vode nije bilo ni kod Vukovićeve.

 

„Apslutno ne, osjećaj je divan, nešto neopisivo. Da nastupim na bogojavljenskom plivanju odlučila u sam se dogovoru sa svojim ocem. Predložila bih svima u narednim godinam da se prijave“, rekla je Valentina, koja je poznata i kao odličan karatista Karate kluba „Nipon“ iz Foče.

Paroh Crkvene opštine MIljevina Ljupko Medojević vjeruje da će plivanje prerasti u tradiciju.

 

„Imamo podršku omladine i cijele zajednice da to postane tradicija i da, ako Bog da, to unaprijedimo, da to bude na višem nivou“, rekao je Medojević.

Oragnizaciju bogojavljenskog plivanja pomogli su članovi Spasilačke službe „Vulf“ iz Foče koji su obučeni u ronilačka odijela bili zaduženi za bezbjednost plivača.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: