Vijesti

PU Foča: Povećana stopa kriminaliteta, visoka rasvijetljenost krivičnih djela

19.01.2021 | 14:25 PU Foča: Povećana stopa kriminaliteta, visoka rasvijetljenost krivičnih djela

Na području koje pokriva Policijska uprava Foča u 2020. godini, u odnosu na prethodnu godinu, povećan je broj krivičnih djela i narušavanja javnog reda i mira, dok je smanjen broj saobraćajnih nesreća. Stanje bezbjednosti je zadovoljavajuće, rečeno je na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare Uprave.

U 2020. godini evidentirano je 255 krivičnih djela, što je povećanje za pet odsto, u odnosu na godinu ranije, kada su zabilježena 242.

Policija je zadržala visok procenat rasvijetljenosti krivičnih djela, među kojima nije  bilo ubistava, razbojništava i upotrebe eksplozivnih naprava, kaže načelnik Odjeljenja kriminalističke policije PU Foča Duško Tomović.

 

-Ukupna rasvijetljenost krivičnih djela bila je 93 odsto, a rasvijetljenost krivičnih djela od nepoznatog izvršioca oko 67 odsto. Iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano je 216, privrednog kriminaliteta 24, bezbjednosti saobraćaja osam i iz oblasti zloupotrebe opojnih droga sedam krivičnih djela -rekao je Tomović

Prošlu godinu obilježile su akcije sprečavanja organizovanog kriminala na području Policijske uprava Foča.

-Proveli smo niz operativnih akcija u saradnji sa drugim organizacionim jedinicama MUP-a Srpske i ostalim bezbjednosnim agencijama. Među najznačajnijim su akcija „Nikotin“, u kojoj je zaplijenjeno oko 36 hiljada paklica cigareta, zatim „Sutjeska“ gdje je oduzeto 35 kilograma marihuane, dok je operativna akcija „Lim“ za rezultat imala zaplijenu 104 kilograma supstance koja se koristi za razblaživanje opojne droge heroin-istakao je načelnik Uprave Velimir Kostović.

 

 

Načelnik Odjeljenja policije PU Foča Voislav Krunić naveo je da je javni red i mir narušen  210 puta, dok su zabilježena 264 prekršaja, što je 15 odsto više u odnosu na 2019. godinu.

-Do povećanja isključivo je došlo zbog sprovođenja pojačanih mjera zaštite od virusa korona, gdje smo u 2020. godini evidentirali 59 takvih prekršaja-rekao je Krunić.

Kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja, evidentirane su 263 saobraćajne nesreće, u odnosu na 315 u 2019. godini. Tri lica su smrtno stradala, 17 osoba je teže povrijeđeno, a lakše povrede zadobilo je 48 lica.

-Za prošlu godinu karakteristično je da smo evidentirali veći broj saobraćajnih nezgoda koje su počinili vozači bez položenog vozačkog ispita, kao i početnici do dvije godine vozačkog staža-rekao je Krunić.

On je apelovao na građane koji nemaju vozački ispit da ne upravljaju motornim vozilima, jer predstavljaju rizičnu grupu učesnika u saobraćaju.

Na području Policijske uprava Foča pronađeno je 199 migranata, dok ih je 217 otkriveno godinu dana ranije.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: