Vijesti

UG „Bjelava“: Nastavljamo borbu protiv gradnje MHE

19.01.2021 | 14:20 UG „Bjelava“: Nastavljamo borbu protiv gradnje MHE

Udruženje građana „Bjelava“ nastavlja borbu protiv izgradnje malih hidroelektrana na Bjelavi kako bi sačuvali rijeku koja vodom snabdijeva cijelu Foču, kao i protiv izgradnje hidrocentrala na ostalim fočanskim rijekama. Pozvali su građane Foče da im se u toj borbi pridruže kako bi zajedno i što masovnije uticali na lokalnu i republičku vlast da ne dozvole dalje uništavanje rijeka i prirodnog blaga u ovoj lokalnoj zajednici.

Već više od deset mjeseci traje borba aktivista Udruženja „Bjelava“ protiv gradnje malih hidroelektrana na rijeci Bjelavi čiji je investitor preduzeće „Srbinje-putevi“. U Udruženju kategorični-borbu i dalje nastavljamo uz pomoć sugrađana i partnerskih udruženja.

-Nastavićemo pravnu i medijsku borbu koju smo započeli, pokrenuli smo i krivične i upravne postupke, a organizovaćemo i proteste ukoliko radovi krenu-rekla je član Udruženja Dragana Drakul.

Krajem prošle godine članovi Udruženja sastali su se u Banjaluci sa resornim ministrima u Vladi RS koje su, kako kažu, upoznali o važnosti obustavljanja radova na Bjelavi i dugoročnoj štetnosti koje bi ta investicija izazvala po građane Foče.

-Nisu imali nikakve argumente i priznali su nam, na kraju, da je mnogo toga urađeno nezakonito, ali su nam takođe rekli da oni tu ne mogu ništa zato što je lokalna vlast dala pozitivna mišljenja. Problem je što nikada građani nisu dali pozitivno mišljenje, a  prema svim evropskih zakonima i standardima građani su ti koji će odlučivati o svim pitanjima koji se tiču životne sredine. Poslije sastanka sa resornim ministrima moramo da prebacimo lopticu na lokalnu vlast jer je sva odgvoornost pala na njih zato što su dali za sve pozitivna mišljenja. Nadamo se da ćemo sa novim sazivom lokalne skupštine i novim načelnikom imati bolju saradnju nego sa prethodnim, te da će imati razumijevanja za zaštitu naših rijeka-kao što su obećavali u predizbornoj kampanji, te da će cijela ova priča imati pozitivan epilog-istakla je Dragana Drakul.

Pozitivnog epiloga, strahuju u Udruženju, neće biti ukoliko ih masovno ne podrže sugrađani, kao i cjelokupna javnost Srpske i partnerska udruženja. Zato pozivaju Fočake da im se pridruže u što većem broju u očuvanju rijeka i zaštiti prirodne sredine. Sugrađanima su danas na Gradskom trgu dijelili letke koji sadrže informacije o dosadašnjim aktivnostima i planove o budućem djelovanju.

-Cilj današnjeg okupljanja je da omasovimo članstvo i pozovemo naše građane da nam se pridruže. Imamo veliku podršku na društvenim mrežama i našim stranicama, ljudi vide da je naša borba ispravna, da smo legalisti i da samo želimo da sačuvamo naše rijeke i prirodu, što jeste cilj našeg djelovanja-rekao je predsjednik Udruženja Jovan Drakul.

U Udruženju podsjećaju da je preduzeće „Srbinje-putevi“ bez dozvola u martu prošle godine, u vrijeme pandemije virusa korona, počelo radove na Bjelavi. Članovi Udruženja više puta organizovali su proteste povodom gradnje mini-hidroelektrana tvrdeći da se radi ne samo o uništavanju prirodne sredine, već i o sumnjivim poslovima, što je i potvrđeno lani u oktobru podnošenjem policijskog izvještaja Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju protiv Predraga Pavlovića, direktora “Srbinje-puteva”, koji ga tereti da je lažnom ispravom izdejstvovao rješenje za geološke radove neophodne za izgradnju mini-hidroelektrana. Iz MUP-a Srpske tada je saopšteno da Pavlovića terete za falsifikovanje isprave, navođenje na ovjeru neistinitog sadržaja i zloupotrebu položaja odgovornog lica.  Da je nepravilnosti bilo, utvrdio je i vodni inspektor još u junu kada zabranjuje nastavak radova dok se ne pribavi saglasnost Voda Srpske. Utvrđena je i bespravna sječa šume.

Investitor je radove obustavio lani u avgustu. Krajem prošle godine Komisija za koncesije Republike Srpske dala je saglasnost na aneks koncesionog ugovora za gradnju umjesto dvije, jedne hidroelektrane i dvije brane na rijeci Bjelavi.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: