Vijesti

„Virtuelna stvarnost u Perućici“ – jedinstveno istraživanje bogatstva prašume

26.06.2020 | 10:13 „Virtuelna stvarnost u Perućici“ – jedinstveno istraživanje bogatstva prašume

 „Virtuelna stvarnost u Perućici“ naziv je projekta koji je juče predstavljen u  Nacionalnom parku „Sutjeska“, a koji će omogućiti lakše istraživanje jedne od rijetkih evropskih prašuma.

 „Virtuelna stvarnost u Perućici“ naziv je projekta koji je juče predstavljen u  Nacionalnom parku „Sutjeska“, a koji će omogućiti lakše istraživanje jedne od rijetkih evropskih prašuma.

Projekat predviđa postavljanje savremenih kamera na najatraktivnijim lokacijama u prašumi Perućica. Na ovaj način svi korisnici interneta moći će virtuelno da posjete ovo zaštićeno područje.

-Za sada je planirano da postavimo pet kamera koje će se napajati preko solarnih panela. Kamere će video signal slati bežičnim putem do Centra za virtuelnu stvarnost na Tjentištu, gdje će posjetioci moći da vide sve ono što se dešava u prašumi u realnom vremenu. Sve ovo moći će da vide i korisnici interneta, jer će svi sadržaji biti dostupni na zvaničnoj internet stranici Nacionalnog parka „Sutjeska“ – rekao je Mirko Pantić iz preduzeća „Matriks sistems“ Pale.

Centar za virtuelnu stvarnost, koji će biti na Tjentištu, ponudiće posjetiocima i naučnicima mogućnost jednostavnijeg istraživanja. U planu su i različiti edukativni programi.

-Obnovićemo jedan devastirani objekat i napravićemo kongresnu salu sa oko 400 mjesta. To će biti baza za učenike, škole, studente i fakultete. Predviđen je i jedan poseban prostor za malu djecu, koja će putem 3D naočara i ostale tehnologije moći da vide bogatstvo Perućice. Biće ovo jedinstven objekat u ovom dijelu Evrope- rekao direktor Nacionalnog parka „Sutjeska“ Dejan Pavlović.

Posebnu korist od projekta imaće i studenti, jer će im omogućiti kontinuirano praćenje stanja u ovom prašumskom rezervatu, smatra dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Vojislav Dukić.

-Sve više postajemo svjesni značaja neprocjenjive vrijednosti Nacionalnog parka „Sutjeska“. Ovo je jedinstven projekat u ovom dijelu Evrope i omogućiće nam da cijele godine pratimo stanje u prašumi Perućica. To nam je vrlo značajno u nastavnom procesu- rekao je Dukić.

Stručnjaci smatraju da će inovativni turistički proizvodi povećati posjećenost najstarijeg nacionalnog parka u Bosni i Hercegovini.

-Postoje ljudi koji zbog određenih predrasuda, bez obzira kakvog karaktera one bile, nikada neće ni pomisliti da uđu u prašumu. Ovaj projekat je dobar u tom segmentu zato što će unutrašnjost Perućice biti vizuelno dostupna. Moći će da vide šta je ta prirodna laboratorija Perućica, kako to sve izgleda i na kraju, kada sve to upoznaju, moći će da se odluče da odu i da prošetaju i uživaju u Perućici- rekao je načelnik odjeljenja za prirodno nasljeđe pri Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske Dragan Kovačević.

Projekat zajednički sprovode Nacionalni park „Sutjeska“, banjalučki Šumarski fakultet i preduzeće „Matriks sistems“ iz Pala. Ukupna vrijednost projekta je 280.000 evra, od čega je Evropska unija izdvojila 240.000 evra.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: