Vijesti

Deveti januar: Sadašnje i generacije koje dolaze uvijek će se sjećati poginulih boraca

09.01.2021 | 14:18 Deveti januar: Sadašnje i generacije koje dolaze uvijek će se sjećati poginulih boraca

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović istakao je povodom obilježavanja 29. rođendana Srpske, da žrtve koje je fočanski kraj dao u Odbrambeno-otadžbinskom ratu nikada ne smiju biti zaboravljene, te da je stalna obaveza lokalne uprave da pomaže boračkim kategorijama .

Vukadinović je podsjetio da je za vrijeme proteklog rata poginulo 646 srpskih boraca i civila iz Foče.

„Deveti januar je najbitniji datum u istoriji Republike Srpske i moramo čuvati i njegovati njegove tekovine. Mi ćemo svim svojim bićem raditi da pomognemo posebno demobilisanim borcima, kao i porodicama poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima, onoliko koliko nam mogućnosti budu dozvoljavale“, rekao je Vukadinović.

Predsjednik Boračke organizacije Foča Srđan Stanković istakao je da će borci i njihovi potomci zauvijek čuvati Republiku Srpsku, dok je sekretar Organizacije porodica poginulih Dušanka Lalović navela da su ponosni što slave Dan i Krsnu slavu Srpske.

Predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida Foče Dragan Milanović rekao je da će se Fočaci i generacije koje dolaze uvijek sjećati boraca koji su svoje živote dali za stvaranje Srpske.

Dan Republike Srpske u Foči je obilježen pomen parastosom poginulim borcima i civilima iz posljednjeg rata, koji je služen na groblju Božovac.

Nakon parastosa, delegacije lokalne uprave i opštinskih udruženja posjetile su Spomen sobu poginulih boraca, a zatim su na Centralnom spomeniku poginulim borcima i civilima položili cvijeće i prislužili svijeće.

Obilježavanje Dana Republike završeno je u zgradi opštine prijemom za boračke kategorije i za šahiste Omladinskog šahovskog kluba „Deveti januar“.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: