Vijesti

Stefandanska čestitka iz Foče: Republika Srpska je neprekidna litija za odbranu svih srpskih svetinja

08.01.2021 | 19:07 Stefandanska čestitka iz Foče: Republika Srpska je neprekidna litija za odbranu svih srpskih svetinja

Povodom Dana Republike, na skupu u Foči, koji je organizovala navijačka grupa Delije, na jednom od nebodera spuštena je ikona Svetog arhiđakona Stefana i razvijeno platno s likom blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija s motivima lovćenske kapele i kosovskog božura.

 

Ovim činom, kao i bakljadom i veličanstvenima vatrometom, fočanski navijači su građanima čestitali Dan i Krsnu slavu Republike.

Profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči Darko Đogo je na skupu poručio da je Republika Srpska neprekidna litija za odbranu svih srpskih svetinja. 

-Naši očevi, stričevi, djedovi i sva srpska braća dočekivali su Mitrovdane, Nikoljdane, Stjepandane u rovovima, da bismo mi danas slavili ostvarenje viševjekovne želje za slobodom čije je ime Republika Srpska- poručio je Đogo besjedeći na Trgu 9. januar u Foči.

Slavlje, koje je oduševilo na stotine Fočaka, uveličala je mladi etno-pojac iz Podgorice Branka Zečević, jedan od najprepoznatljivijih glasova litija i borbe pravoslavnih u Crnoj Gori za odbanu svetinja, koja se proslavila popularnom pjesmom tokom litija „Svetinje“, te obradom pjesme „Ječam žnjela“, omiljenom pjesmom mitropolita Amfilohija.

Vijorila se i zastava Vojske RS, dok je program završen razvijanjem transparenta na kojem je pisalo „Ulica Dragana Gagovića“, čime su organizatori poslali poruku da ne zaboravljaju jednog od svojih najvećih junaka iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, koga su 9.januara 1999.godine brutalno i kukavički ubili vojnici francuskog AJFOR-a, te da Gagović zaslužuje da jedna od ulica u Foči ponese njegovo ime.

Ikonu prvomučenika Stefana dugu tridesetak metara izradili su navijači Fudbalskog kluba “Crvena zvezda”, povodom četvrt vijeka postojanja Republike Srpske, i od tada svake godine, veče uoči krsne slave, organizuju veliki vatromet na trgu koji je, upravo zahvaljujući toj proslavi, ponio naziv Deveti januar.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: