Obrazovanje

U Foči upisano 124 prvačića

24.06.2020 | 16:02 U Foči upisano 124 prvačića

Upis djece u prvi razred osnovnih škola na području opštine Foča je završen. Nastavu u narednoj školskoj godini pohađaće ukupno 124 prvačića.

Upis djece u prvi razred osnovnih škola na području opštine Foča je završen. Nastavu u narednoj školskoj godini pohađaće ukupno 124 prvačića. Broj upisanih prvačića u OŠ „Veslin Masleša“ u odnosu na prethodnu veći je za šest, dok je u OŠ „Sveti Sava“ manji za jedanaest učenika.  

Zbog aktelne situacije uzrokovane virusom korona, ove godine upis učenika u prve razrede osnovnih škola obavljen je na drugačiji način, elektronskim i telefonskim prijavljivanjem učenika.  Najveći broj prvačića upisan je kao i obično u centralnim školama, dok u područnim školama u Dragočavi, Mješajima i Popovom Mostu nije upisan nijedan prvačić.

– U OŠ „Sveti Sava“ ove godine upisano je 69 prvačića. U toku je testirane učenika koje obavlja naš školski psiholog,  a u Domu zdravlja provode se ljekarski pregledi. To bi trebalo biti završeno do kraja juna. U centralnu školu upisana su 62 učenika pa će prema našem Pravilniku biti formirana tri odjeljenja. U područnom odjeljenju u Miljevini upisano je sedam prvačića dok u područnom odjeljenju Dragočava ove godine nema upisanih prvačića-rekla je  Jelena Čančar, direktorica OŠ „Sveti Sava“.

U Osnovnu školu „Veselin Masleša“ u školsku 2020/21. godinu upisano je ukupno 55 učenika, za šest više u odnosu na prethodnu godinu.

Direktor OŠ „Veselin Masleša“ Blaško Trifković kaže da ih raduje povećanje broja upisanih učenika.

-Upisali smo ukupno 55 učenika, od toga 48 u centralnu školu,  a u područno odjeljenje Brod na Drini, sedam prvačića. U područnim odjeljenjima Mješaja i Popov Most ove godine nije upisan nijedan prvačić. U odnosu na prethodnu godinu broj se povećao za šest učenika. Sva djeca su testirana, a obavljeni su i ljekarski pregledi- rekao je Blaško Trifković, direktor OŠ „Veselin Masleša“.

Podsjećamo, u prvi razred upisuju se djeca koja do 1. septembra navršavaju šest godina i koja su psihofizički sposobna za praćenje i savladavanje vaspitno-obrazovnog programa u školi.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: