Vijesti

Djeca uselila u novi Vrtić

14.12.2020 | 15:53 Djeca uselila u novi Vrtić

Uz neopisivo ushićenje djece, ali i osoblja, te uz poneku suzu, Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ uselio je danas u novi objekat koji je opština Foča izgradila u naselju Donje Polje.

Uz neopisivo ushićenje djece, ali i osoblja, te uz poneku suzu, Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ uselio je danas u novi objekat koji je opština Foča izgradila u naselju Donje Polje.

Nakon doručka u starom objektu, u kojem je Vrtić radio od svog osnivanja 1964. godine, djeca su se uz prigodan program oprostila od svoje dosadašnje „druge kuće“, a zatim su uz pjesmu prošetali do nekoliko stotina udaljenog novoizgrađenog objekta na sastavcima Ćehotine i Drine.

Teško je opisati sreću na dječijim licima prilikom prvog susreta sa dvoetažnom zgradom Vrtića, veselim bojama novih, daleko većih prostorija urađenih po svim savremenim standardima i mnogobrojnim pratećim sadržajima za igru i učenje.

Novi objekat Vrtića raspolaže sa blizu 2.000 kvadratnih metara korisne površine, uz 1.000 kvadrata podrumskih prostorija, a  njegov kapacitet je 250 mjesta uz mogućnost prijema i za 20 odsto većeg broja, uz saglasnost opštine, odnosno do 300 djece.

Stare sale veličine 42 kvadrata, u kojima su, uz vaspitno-obrazovni rad, djeca i ručala i spavala, a služile su i za sve dodatne aktivnosti, zamijenile su sale od 67 kvadrata, svaka sa posebnim toaletima.

Direktor Vrtića Slađana Vladičić ističe da sada imaju posebnu salu za račuvanje, kao i veliku fiskulturnu salu, koja nije samo to, već je to multifunkcionalna zajednička prostorija, zatim prostorije za vaspitače, za konferencije, seminare, za posjete…

Ona navodi da stara zgrada nije pravljena za namjene Vrtića, tako da su sada prvi put dobili namjenski objekat čije bi se prednosti mogle nabrajati u nedogled.

„U srcu je velika radost, jer smo konačno u prelijepom objektu koji zadovoljava sve uslove. Vidjeli ste radost djece, osmijehe, pjesmu, to su momenti za koje vrijedi živjeti i truditi se i ulagati“, istakla je Vladičićeva.

Izgradnjom novog vrtića i asfaltiranjem parkinga pored zgrade, riješen je i veliki problem gužvi u sabraćaju kada roditelji dovoze i odvoze djecu.

Odmah pored vrtića je pomoćni teren Fudbalskog kluba „Sutjeska“, zelene površine obližnjih stambenih zgrada, a nedaleko je i Dječiji parkić sa brojnim rekvizitima, tako da će, ne samo u dvorištu novog objekta, djeca i vaspitači imati prostora za razne aktivnosti.

„Urađene su i pristupne saobraćajnice, tako da roditelji imaju parking mjesto da nesmetano dovedu ili preuzmu svoje dijete. Imamo naše dvorište i bašticu, a okruženi smo zelenim površinama, pa prostora za sve naše aktivnosti neće manjkati“, rekla je Vladičićeva.

Vaspitačica Dragana Vukolić ističe da su uslovi u novom objektu neuporedivo bolji.

„Prostorije su mnogo veće, imamo trpezariju, posebne toalete, veliku fiskulturnu salu koju do sada nismo imali i u kojoj će djeca posebno da uživaju.  I vani imamo dovoljno prostora, koji ćemo iskoristiti na najljepši način, sadićemo cvijeće i u svim radovima uređenja učestvovaće djeca“, rekla je Vukolićeva.

Izgradnja vrtića koštala je 2.500.000 KM, a opremanje 700.000 KM i sva sredstva obezbijedila je opština Foča.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić ističe da je ovo najbolji objekat ove vrste u Republici Srpskoj.

„Ovo je velika investicija za koju je opština izdvojila sva sredstva i to je najveća investicija u ovom mandatu. Obdaništa su objekti za budućnost, gradimo ih zbog onih koji dolaze i ovo je podstrek i podrška mladim bračnim parovima“, naveo je Mašić.

Vrtić „Čika Jova Zmaj“ trenutno pohađa oko 150 djece, a konkurs za prijem novih mališana je završen i oni će krenuti u januaru 2021. godine.

Svakodnevno se javljaju i roditelji koji nisu stigli da konkurišu, tako da će, kažu u ovoj ustanovi, kapaciteti brzo biti popunjeni.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: