Zdravstvo

Rekordan broj hospitalizovanih u Univerzitetskoj bolnici Foča: Nadljudski napor „bijelih mantila“

14.12.2020 | 15:50 Rekordan broj hospitalizovanih u Univerzitetskoj bolnici Foča: Nadljudski napor „bijelih mantila“

Epidemijska slika u Foči i dalje se ne popravlja. Struka upozorava da se pojedini parametri mjerenja situacije sa epidemijom virusa korona pogoršavaju. Tako je Univerzitetska bolnica Foča zabilježila rekordan broj  hospitalozovanih na dnevnom nivou, čak 71 pacijent.  Težak period je pred zdravstvenim sistemom, upozorio je Opštinski štab za vanredne situacije i apelovao da se svi kontakti i okupljanja svedu na minimum, naročito u vrijeme predstojećih praznika.

Epidemijska slika u Foči i dalje se ne popravlja. Struka upozorava da se pojedini parametri mjerenja situacije sa epidemijom virusa korona pogoršavaju. Tako je Univerzitetska bolnica Foča zabilježila rekordan broj  hospitalozovanih na dnevnom nivou, čak 71 pacijent.  Težak period je pred zdravstvenim sistemom, upozorio je Opštinski štab za vanredne situacije i apelovao da se svi kontakti i okupljanja svedu na minimum, naročito u vrijeme predstojećih praznika.

U proteklih deset mjeseci ljekari i medicinsko osoblje  Univerzitetske bolnice u Foči nadljudskim naporima bore se sa virusom korona. Svaki spasen i otpušten pacijent zajednički je trijumf. Svaki novi dan neizvjesnost-pobjeda ili poraz života. Naročito zabrinjava posljednji presjek stanja. Čak 71 pacijent hospitalizovan je u bolnici, sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

-Dio njih se nalazi u jedinicama intenzivne njege, dio je intubiran, neki su na veoma visokim procentima kiseonika, dok je dio na respiratorima. Zaposleni maksimalno koriste sve svoje potencijale da pruže pomoć pacijentima iz cijele regije. Oni su ti koji podnose najveći teret i svkog bih pohvalio i istakao. Zdravstveni sistem maksimalno ja angažovan, već deset mjeseci, svi radnici rade u pojačanom naporu, ali se nadam da ćemo to izdržati i pružiti našim pacijentima sve što treba- kaže direktor Radmil Marić.

Zahvaljujući velikoj posvećenosti i odgovornosti rukovodstva bolnice i svih zdravstvenih radnika, održani su kapaciteti ove ustanov. Zahvaljujući donacijama u proteklom periodu nabavljena je savremena medicinska oprema i dijagnostika. Zbog sve većeg broja pacijenata, biće neophodna dodatna nabavka kiseonika.

-Imamo centralni razvod kiseonika u svim dijelovima bolnice, rezerve koje mogu da traju deset do 15 dana i stalni transport boca sa kiseonikom. Potražnja za kisonikom u Srpskoj je ogromna, zato planiramo povećati broj kiseoničkih mjesta, kako bismo se pripremili za naredni period. U planu je otvaranje nekih novih dijelova ustanove, tako da će biti dovoljno mjesta za prijem pacijenata-dodao je Marić.

Od početka epidemije virusa korona pomoć i podrška Univerzitetskoj bolnici stiže od Opštine Foča. U narednom periodu lokalna uprava obezbijediće dodatna sredstva za nabavku kiseonika.

-Bolnici je obezbijeđeno sve što je trebala, a što smo bili u mogućnostim i u infrastruktornom smislu i kroz donacije. Pomoći ćemo nabavku kiseonika i na taj način dati doprinos, a drugim opštinama povod i primjer da i one pruže podršku-rekao je načelnik Opštine, Radisav Mašić.

Borba sa opakim virusom nije ništa manja ni u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Radnici Doma zdravlja u Foči u punom su kapacitetu. Na dnevnom nivou bilježe čak i do 150 pregleda. Priliv pacijenata najveći je u prvim danima sedmice, nešto manji vikendom. Osoblje još uvijek izdržava težak i zahtjevan tempo rada.

 Borba sa neprijateljem koji je još uvijek nevidiljiv, a čije su posljedice napada sve vidiljivije, i  dalje je neizvjesna. Apsolutne pobjede još nema ni na vidiku, ocjenjuje struka. Sve propisane protivepidemijske mjere moraju se striktno poštovati.

-Apelujem da se građani javljaju na vrijeme u domove zdravlja, kovid ambulante, kako bi se pravovremeno uputili u zdravstvene ustanove, da se uradi na vrijeme radiološka i laboratorijska obrada, odnosno da preveniramo ozbiljne komplikacije koje pacijente uvode u teško stanje-naglasio je direktor Univerzitetske bolnice Foča Radmil Marić.

Imajući u vidu da su u Foči od virusa korona trenutno aktivno oboljele 222 osobe, Štab za vanredne situacije opštine pozvao je građane na oprez i odgovornost, naročito u vrijeme predstojećih praznika i proslava krsnih slava. Minimum kontakata i smanjenje okupljanja, ključni su u narednom periodu kako bi se izbjegao rast broja zaraženih.

Praznici ne mogu biti preči od života građana. Niti jedna proslava nije vrijedna prekovremenog rada i nadljudskog napora zdravstvenih radnika. Ovo nije zaključak niti preporuka Štaba, već apel svakog zdravomislećeg.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: