Vijesti

Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa

24.11.2020 | 17:08 Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa

Regionalni centar Instituta za javno zdravstvo Foča nabavio je 1.200 doza vakcina za besplatnu vakcinaciju, te 150 doza komercijalne vakcine.

Regionalni centar Instituta za javno zdravstvo Foča nabavio je 1.200 doza vakcina za besplatnu vakcinaciju, te 150 doza komercijalne vakcine.

– Vakcine protiv sezonskog gripa su stigle i biće distribuisane u sve domove zdravlja na regiji koji obavljaju vakcinaciju. Sutra počinje i komercijalna vakcinacija za lica koja žele da se vakcinišu i ona se obavlja u Centru – rekla je rukovodilac Centra, Slađana Arsenović.

Prema njenim riječima, potrebe za komercijalnu vakcinu, čija je cijena 26 KM, daleko su veće od dostavljenih doza. Napomenula je da je za komercijalnu vakcinu trenutno rezervisano 150 doza.

Pravo na besplatnu vakcinaciju u domovima zdravlja imaju pacijenti na hemodijalizi, oboljeli od šećerne bolesti, pacijenti liječeni kardio-hirurškim metodama, HIV pozitivni, djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu, djeca oboljela od cistične fibroze pluća, zaposleni na infektivnim klinikama, odjeljenima intenzivne medicine, osobe koje boluju od mišićne distrofije i multiple skleroze, osobe koje su završile sa primanjem hemoterapije, transplantirani i lica sa posebnim potrebama koja borave u kolektivnom smještaju.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: