Vijesti

Učesnici izbora u Foči ocjenjuju rezultate izbora

23.11.2020 | 17:13 Učesnici izbora u Foči ocjenjuju rezultate izbora

U budućem sazivu fočanskog parlamenta odbornike će, na osnovu preliminarnih i još nepotpunih rezultata lokalnih izbora, imati devet stranaka.

U budućem sazivu fočanskog parlamenta odbornike će, na osnovu preliminarnih i još nepotpunih rezultata lokalnih izbora, imati devet stranaka.

Najviše odbornika imaće SNSD- prema trenutnim rezultatima devet, slijede SDS sa četiri, Demos sa tri, DNS i SPS po dva, te stanke koje će imati po jednog odbornika- SP, US, NDP i SDA.

Ostalo je upitno još jedno odborničko mjesto, a kome će pripasti znaće se nakon što budu prebrojani svi glasovi- sa preostala dva redovna mjesta, te iz mobilnih i kovid timova i putem pošte.

Potpredsjednica Opštinskog odbora SNSD-a Foča Vesna Rašević izjavila je da je ova stranka zadovoljna rezultatima koje je postigla na lokalnim izborima, jer su bolji nego prije četiri godine.

Raševićeva je ocijenila da je fočanski SNSD dvostruki pobjednik proteklih lokalnih izbora.

„Iz razloga što je, prije svega, pobijedio naš kandidat Milan Vukadinović, i što smo kao stranka ostvarili apsolutno najveći broj glasova, oko 33 procenta. Na osnovu toga očekujemo devet odborničkih mjesta u lokalnom parlamentu“, rekla je Raševićeva.

Potpredsjednica fočanskog SNSD-a zahvalila se građanima Foče na povjerenju koje su im ukazali i koalicionim partnerima na saradnji.

„SNSD će opravdati ukazano povjernje što je i suština naše partije, da ostvarimo obećano uz podršku koalicionih partnera kojima se zahvaljujemo na saradnji, koju nastavljamo, i čestitamo im na izbornom rezultatu“, istakla je Raševićeva.

Ona je naglasila da je najvažnije da su lokalni izbori protekli u fer i korektnoj atmosferi uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

Predsjednik Opštinskog odbora SDS-a Milivoje Dostić kaže da je ova stranka za sada osvojila četiri odbornička mandata, što smatra dobrim rezultatom u odnosu na okolnosti u kojima se provodio izborni proces.

„Moram da napomenem da je u toku izbornog ciklusa bilo puno nepravilnosti i, nažalost, kao i ranijih godina, zloupotrebe javnih resursa od strane vladajućih stranaka u Foči, što je u značajnoj mjeri uticalo na rezultat. Ono što je značajno je da je narod u Republici Srpskoj počeo da se budi i to je jedan od znakova da se aktuelna, nenarodna i bahata vlast može pobijediti demokratskim putem“, rekao je Dostić.

Fočanski SDS će u naredne četiri godine u lokalnom parlamentu djelovati opoziciono.

„Mi ćemo se boriti za program koji smo i mi i naš kandidat izložili u prethodnom periodu i trudićemo se da obezbijedimo bolji život našim građanima“,  naglasio je Dostić zahvaljujući se svim građanima Foče i članovima SDS-a koji su podržali kandidata za načelnika opštine, Vukana Stankovića i ovu stranku.

Predsjednik Opštinskog odbora DEMOS-a Foča Spomenko Stojanović istakao je da je ova stranka zadovoljna ostvarenim izbornim rezultatom koji je pokazao da su treća partija po snazi i podršci građana u Foči, poslije SNSD-a i SDS-a.

„Taj rezultat nam garantuje tri odbornička mjesta u lokalnom parlamentu. Kao partija nismo imali svog kandidata za načelnika, opredijelili smo se da podržimo Milana Vukadinovića, ne umanjujući kvalitet ni drugog kandidata, pošto se radilo o dva mlada elektroinženjera. Vukadinovića smo podržali jer dolazi iz najveće političke partije koja je na vlasti na republičkom nivou, i smatramo da nam je potreban načelnik koji će u narednom periodu imati što bolju komunikaciju sa Vladom Republike Srpske, jer svi veliki, značajniji projekti su neostvarivi ako nemamo saradnju sa Vladom“, rekao je Stojanović.

Sa tri odbornika u lokalnom parlamnetu fočanski DEMOS biće dio skupštinske većine.

„Tražićemo od novog načelnika da se njegov kabinet podmladi, da bude što više mladih ljudi u njegovom okruženju, što se tiče prvih pozicija načelnika opštinskih odjeljenja, kao i direktora preduzeća i ustanova”, istakao je prvi čovjek fočanskog DEMOS-a.

Stojanović se zahvalio građanima Foče na ukazanom povjerenju navodeći da će ova stranka nastojati da povjerenje i podršku opravda u naredne četiri godine.

U Opštinskom odboru DNS-a Foča zadovoljni su ostvarenim rezultatom na lokalnim izborima.  Ova stranka osvojila je deset odsto glasova i trenutno su joj sigurna dva odbornička mjesta.

Predsjednik fočanskog DNS-a Gordan Mastilo kaže da je ova stranka osvojila više od 900 glasova, te da ostaju glasovi putem odsustva, mobilnog i kovid tima.

„Naša projekcija je bila mnogo manja i to pretpostavljajući da će na izbore izaći 11 hiljada građana. S obzirom na to da je izašlo oko 9,5 hiljada ne možemo biti nezadovoljni jer su to dva odbornička mandata, a moguć je i treći“, naveo je Mastilo.

On je dodao da će o budućem djelovanju DNS-a u fočanskom parlamantu odlučivati organi stranke. Najavio je da će se, nakon saopštavanja konačnih rezultata, sastati Predsjedništvo Opštinskog odbora koje će donijeti odluku o načinu djelovanja u skupštini, napomenuvši da to neće zavisiti samo od njih, već i od stava drugih političkih subjekata.

Rezultatom su zadovoljni i u Opštinskom odboru Socijalističke partije Srpske – „Budućnost Srpske“.

Kao nedavno osnovana partija osvojili su sedam odsto glasova, što im, prema još nepotpunim rezultatima, garantuje dva odbornika u budućem lokalnom parlamentu.

„Zadovoljni smo ostvarenim rezultatom, naše buduće djelovanje nastavićemo sa dosadašnjim koalicionim parnerima“, rekla je Snežana Golijanin, nosilac odborničke liste. 

Socijalistička partija osvojila je nešto više od šest odsto glasova i za sada ima siguran jedan mandat.

U ovoj stranci kažu da su zadovoljni ulaskom u lokalni parlament, ali ne i brojem odbornika.

„Naš cilj bio je četiri mandata pa s obzirom na to smatramo da smo postigli polovičan rezultat od zadatog. Mi i dalje ostajemo na putu razvoja naše opštine i u tom smislu dajemo punu podršku izabranom načelniku i spremni smo da preuzmemo dio izvršne vlasti i budemo pokretači i nosioci svih budućih razvojnih projekata koje ćemo i sami kandidovati“, rekla je predsjednik Opštinskog odbora SP Foča Slađana Kostović Blagojević.

Stranka Ujedinjena Srpska prvi put je izašla na lokalne izbore. Osvojila je 4,7 odsto odsto glasova, čime je dobila jedno odborničko mjesto.

Predsjednik Opštinskog odbora Ujedinjene Srpske i budući odbornik ove stranke u Skupštini opštine Foča Miroslav Matović zahvalio se građanima koji su podržali njihovu listu, kao i svima koji su učestvovali u izbornom procesu.

„Nadali smo se boljem rezultatu, ali ne treba biti nezadovoljan. Mi ćemo se zalagati da opština Foča postigne bolji nivo u svim segmentima života, a mi ćemo sigurno biti nezaobilazan faktor u odlučivanju i budućem sastavu skupštinske većine“, poručio je Matović.

Narodni demokratski pokret u Foči je zabilježio pad u broju glasova u odnosu na prethodne izbore.

Ova stranka osvojila je 4,5 odsto glasova, pa će imati jednog odbornika, a to je, prema još nepotpunim rezultatima, Olivera Elez, predsjednik Opštinskog odbora NDP-a Foča.

„Naravno da nismo zadovoljni, jer su nam rezultati mnogo lošiji. U našoj stranci desile su se mnoge promjene, od smrti predsjednika Zdravka Krsmanovića, što je vjerovatno najviše uticalo na rezultat, a zastupali smo, ipak, umjereniju politiku u odnosu na opozicionu iz 2016. Podržali smo kandidata /Milana Vukadinovića iz SNSD-a/ za kojeg smo smatrali da možemo sa njim sarađivati i nastavićemo u tom pravcu“, rekla je Elezova.

Stranka demokratske akcije osvojila je u Foči tri odsto glasova i imaće jednog odbornika, bar prema trenutnim rezultatima.

Predsjednik Opštinskog odbora SDA Izet Spahić zahvalio se građanima, koji su u vanrednim okolnostima, uzrokovanim epidemijom virusa korona, izašli na izbore, a posebno se zahvalio onima koji su glasali za tu stranku.

SDA očekuje da da bi nakon prebrojavanja svih glasova, u odsustvu i poštom, mogli popraviti izborni rezultat.

„Obaviješteni smo od Fočaka koji žive u Americi da je veliki broj uskraćen za glasanje zato što su koverte sa glasačkim listićima dobijali nakon 15. novembra. Oni su preko konzulata obavijestili CIK, ne znamo kakav će ona stav zauzeti, ali to je masovnija pojava“, rekao je Spahić.

Spahić je naveo da, imajući u vidu slab rezultat koji su ostvarili, nisu u poziciji da od njih zavisi da li će biti dio skupštinske većine i izvršne vlasti. On je ocijenio da će se o sastavu skupštinske većine prije svega pitati velike stranke, koje su dobile povjerenje građana i koje će, kako je rekao, procijeniti ko im je dobar partner.

Na lokalnim izborima u Foči pravo glasa iskoristilo je 9.476 građana.

Za novog načelnika opštine izabran je kandidat SNSD-a Milan Vukadinović koji je osvojio 57,6 odsto glasova, dok je njegov protivkandidat iz koalicije SDS-PDP Vukan Stanković dobio 42,4 odsto glasova.

Vukadinović će na mjestu načelnika zamijeniti stranačkog kolegu Radisava Mašića.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: