Vijesti

Radović:Budućnost djece jedina investicija društva koja se isplati

20.11.2020 | 17:58 Radović:Budućnost djece jedina investicija društva koja se isplati

Kompletna društvena zajednica, pojedinci i institucije koje se bave djecom dužne su raditi i donositi odluke koje su najbolje za dijete i u korist su djeteta,  poručila je dječiji ombudsman Srpske, Dragica Radović, povodom Međunarodnog dana dječijih prava koji se širom svijeta obilježava danas.

Kompletna društvena zajednica, pojedinci i institucije koje se bave djecom dužne su raditi i donositi odluke koje su najbolje za dijete i u korist su djeteta,  poručila je dječiji ombudsman Srpske, Dragica Radović, povodom Međunarodnog dana dječijih prava koji se širom svijeta obilježava danas.

Na današnji datum 1959. godine, kada je Generalna skupština UN-a usvojila „Deklaraciju o pravima djeteta“, svijet je dao obećanje da će svoj djeci osigurati jednaka prava. Ovim dokumentom postignut je globalni dogovor da djeci treba obezbjediti sve što im je potrebno za rast i razvoj i da je to odgovornost odraslih.

Dječiji ombudsman Republike Srpske Dragica Radović, podsjetila je na zajedničku odgovornost u izgradnji demokratskog društva usmjerenog na djecu, u kojem svako dijete ima pravo biti sigurno, jako i slobodno. Republika Srpska je  na insistiranje institucije Ombudsman za djecu donijela novi krivični zakon, kojim je značajno obuhvaćena zaštita djece, posebno od seksualnog zlostavljanja.

-Zakonski okviri u Srpskoj su na visokom nivou, ostaje samo na subjektima zaštite i institucijama da primjenjuju ove propise. Potrebno je da svi vodimo računa o odgoju i vaspitanju djece, jer to je jedina investicija u društvu i porodici koja se isplati  – rekla je  Radovićeva.

Godišnji izvještaj Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske o svim oblicima nasilja nad djecom za 2020. godinu još nije objavljen. U prošlogodišnjem izvještaju našlo se oko 100 slučajeva različitih oblika nasilja na djecom.

-To su karakteristični slučajevi vršnjačkog nasilja, nasilje u porodici i nažalost seksualno iskorišćavanje djece – navela je dječiji ombudsman.

Nasilje nad djecom javlja se u različitim oblicima, a veliki problem je što se ono često ne prepoznaje na vrijeme, pa izostaje odgovarajuća reakcija nadležnih, kako u dijelu podrške i pomoći djetetu tako i u dijelu utvrđivanja odgovornosti počinilaca.

-Neophodnio je da subjekti zaštite prepoznaju nasilno ponašanje, kako bi proceduru doveli do kraja, zato mi organizujemo edukativne radionice za djecu i roditelje, najčešće kroz  vaspitno-obrazovne ustanove  –pojašnjava Radovićeva.

Dječiji ombudsman naglašava da je veoma važno i korisno što je u obrazovnom programu zaživjela prevencija zaštite od nasilja, čime se djeca edukuju da prepoznaju opasnost.

Zbog trenutne epidemiološke situacije obilježavanje Međunarodnog dan dječijih prava, svedeno je na manju mjeru i organizovano je u vidu onlajn radionice za srednjoškolce na temu “Kako se zaštititi, kako prepoznati i kome prijaviti nasilje”.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: