Vijesti

Golić: Za energetsku efikasnost četiri objekta u Foči uloženo 6,6 miliona maraka

10.11.2020 | 16:54 Golić: Za energetsku efikasnost četiri objekta u Foči uloženo 6,6 miliona maraka

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić posjetila je Osnovnu školu “Sveti Sava” i Medicinski fakultet u Foči gdje je u toku energetska obnova, za šta je Vlada Srpske obezbijedila oko 1,8 miliona KM u okviru projekta “Energetska efikasnost”.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić posjetila je Osnovnu školu “Sveti Sava” i Medicinski fakultet u Foči gdje je u toku energetska obnova, za šta je Vlada Srpske obezbijedila oko 1,8 miliona KM u okviru projekta “Energetska efikasnost”.

Projekat energetske efikasnosti OŠ „Sveti Sava“, koja je sagrađena davne 1958.godine, stavljen je u prioritet zbog dotrajalosti zgrade. Odvijaće se u dvije faze, koje podrazumijevaju zamjenu kompletne stolarije, krovne konstrukcije, termičku izolaciju i prelazak sa fosilnih na obnovljive izvore energije. Vrijednost radova, koje finansira Vlada Srpske, je 890.000 maraka. Završetkom projekta 660 učenika i nastavnici konačno će dobiti kvalitetne uslove za rad.

-Ovaj objekat se nije značajnije renovirao od prvog useljenja, pedesetih godina prošlog vijeka. Zbog dotrajalosti stanje je bilo alarmantno, posebno tokom zime kada je znalo da bude jako hladno u učionicama, zbog starosti stolarije, fasade i slabe izolacije. Uslovi rada u školi i izvođenje nastave ovim projektom biće znatno poboljšanrekao je pomoćnik direktora škole Duško Krsmanović.

Projekat energetske efikasnosti vrijedan 900.000 maraka odvija se u dvije faze i na Medicinskom fakultetu koji pohađa više od 1 500 studenata iz Srpske, BiH i zemalja u okruženju. Uz dogradnju trećeg sprata na zgradi fakulteta, energetska obnova donijeće značajne efekte.

-Projekat će nam omogućiti mnogo manju potrošnju grijanja, novi izgled objekta i znatne uštede-rekao je dekan Fakulteta Dejan Bokonjić.

Pored dvije obrazovne ustanove, projektom energetske efikasnosti u Foči obuhvaćena je i upravna zgrada NP „Sutjeska“ na Tjentištu. Slijede kompletni radovi na zamjeni krova, grijanja i termičkoj izolaciji vrijedni 860.000 maraka.

Ranije je u Foči u potpunosti energetski umivena Univerzitetska bolnica, za šta je Vlada RS izdvojila više od četiri miliona maraka. Energetska obnova javnih zgrada u Foči i drugim lokalnim zajednicama u Srpskoj daje odlične rezultate, rekla je ministarka građevinarstva i ekologije RS Srebrenka Golić.

-Ukupna vrijednost prve i druge faze energetske obnove objekata u Foči iznosi oko 6.600.000 KM. Ponosna sam na to, jer ćemo u drugoj fazi projekta energetske efikasnosti sanirati oko 40 objekata u oblasti zdravstva i obrazovanja u Srpskoj-rekla je Golićeva.

Zahvalnost Golićevoj i Vladi RS na doprinosu i podršci da četiri objekta u Foči budu energetski obnovljena izrazio je načelnik opštine Radisav Mašić.

-Imamo obećanje od Golićeve da će biti nastavljena ta vrsta pomoći i podrške i energetska efikasnost objekata koji su u daljem prioritetu. Golićeva je počasni građanin Foče-rekao je Mašić.

Počasnoj građanki Foče u znak zahvalnosti uručeni su simbolični pokloni i plaketa Medicinskog fakulteta.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: