Vijesti

Ljekari apeluju: Za suzbijanje širenja virusa važno pravilno utvrđivanje kontakata i poštovanje izolacije

02.11.2020 | 15:59 Ljekari apeluju: Za suzbijanje širenja virusa važno pravilno utvrđivanje kontakata i poštovanje izolacije

Pored poštovanja svih ranije propisanih protivepidemijskih mjera, za suzbijanje širenja zaraze ljekari navode da je važno pravilno utvrđivanje kontakata i striktno poštovanje izolacije.

Pored poštovanja svih ranije propisanih protivepidemijskih mjera, za suzbijanje širenja zaraze ljekari navode da je važno pravilno utvrđivanje kontakata i striktno poštovanje izolacije.

Direktor fočanskog Doma zdravlja Miroslav Ristanović za Radio Foču je pojasnio definiciju kontakata sa zaraženom osobom, proceduru utvrđivanja i ponašanja.

-Kontakt predstavlja kontaktiranje licem u lice sa vjerovatnim ili potvrđenim slučajem na kovid 19 u razmaku manjem od dva metra tokom najmanje petnaest minuta. Zatim direktan fizički kontakt lice u lice, dijeljenje domaćinstva sa potvrđenim ili vjerovatnim slučajem, i boravak  u istoj zatvorenoj prostoriji-kancelarija, čekaonica, učionica, na udaljenosti manjoj od dva metra duže od petnaest minuta, pojasnio je Ristanović i dodao da postoje dvije vrste kontakata, visokog i niskog  rizika.

-Kontakti visokog rizika boravili su u bliskom kontaktu sa potvrđenom osobom više od 15 minuta bez zaštitne opreme i bez distance i oni idu pod nadzor 14 dana. Kontakti niskog rizika, koji nisu bili u bliskom u kontaktu sa vjerovatnim ili potvrđenim, ne idu u izolaciju 14 dana, mogu da idu u svoje radne jedinice, ali da prate svoje stanje i ukoliko dobiju simptome, javljaju se porodičnom ljekaru-pojasnio je Ristanović.

Apelovao je na stanovništvo da bez prijeke potrebe ne stvaraju gužve u fočanskom Domu zdravlja, da odlože preglede koji se mogu odložiti, te da na preglede prioritetno dolaze pacijenti koji imaju simptome.

Ponovio je da su glavni načini prenošenja virusa preko pljuvačke, kašljanjem ili kijanjem inficirane osobe, direktnim ličnim kontaktom sa inficiranom osobom, dodirivanjem usta, nosa ili očiju kontaminiranim, još uvek neopranim, rukama nakon kontakta sa inficiranom osobom ili nakon kontakta sa površinama koje su kontaminirane od strane inficirane osobe.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: