Vijesti

Univerzitetska bolnica Foča-strateški interes Republike Srpske

27.05.2020 | 10:20 Univerzitetska bolnica Foča-strateški interes Republike Srpske

U Univerzitetskoj bolnici Foča ozvaničen je početak rada poliklinike, sa više od dvadeset specijalističkih ambulanti i savremenom opremom, koji je dio velikog projekta modernizacije i dogradnje ove zdravstvene ustanove, vrijednog 16,3 miliona maraka koji finansira Vlada RS.

U Univerzitetskoj bolnici Foča ozvaničen je početak rada poliklinike, sa više od dvadeset specijalističkih ambulanti i savremenom opremom, koji je dio velikog projekta modernizacije i dogradnje ove zdravstvene ustanove, vrijednog 16,3 miliona maraka koji finansira Vlada RS. U prisustvu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, premijera Srpske Radovana Viškovića, te ministra zdravlja i socijalne zaštite Alena Šeranića ozvaničen je i početak rada laboratorije za testiranje na prisustvo virusa korona.

Specijalističke ambulante više nisu raštrkane po bolničkim paviljonima, već su na jednom mjestu – u moderno opremljenoj poliklinici. Time će građani ove regije dobiti brže i kvalitetnije zdravstvene usluge, a zaposleni odlične uslove za rad. Višemilionskim ulaganjima Vlade pokazalo se da je bolnica u Foči jedna od strateških zdravstvenih ustanova Republike Srpske, poručio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

-Smatramo ovu bolnicu strateškim mjestom za Srpsku, tako se ponašamo prema tome, a to ćemo ubuduće nastaviti. Gradimo jedan novi ambijent ovdje, drago mi je što sam danas čuo da je ova bolnica po strukturi starosti najmlađa u Srpskoj i to je najvažnije.  Čekaju nas novi izazovi i projekti i mi ćemo ih podržati. Raduje me da je bolnica u Folči dobila i savremenu laboratoriju za testiranje-rekao je Dodik.

Formiranjem laboratorije za testiranje na KOVID 19 Univerzitetska bolnica Foča postala je dio sistema virusološkog nadzora koji će RS biti potreban u budućnosti. Vlade Srpske obezbijedila je specijalni PCR aparat, dok su dva udruženja poljoprivrednika – mljekara i povrtara, prikupila i bolnici uplatila 70.000 KM, zahvaljujući čemu je nabavljena skupocjena prateća oprema za testiranje. Aparat je instaliran i bolničko osoblje koje je prošlo obuku počelo je prva testiranja za područje jugoistoka Srpske.

Resorni ministar Alen Šeranić naglasio je da Univerzitetska bolnica u Foči, savremenom laboratorijom i poliklinikom, opravdava poziciju vodeće zdravstvene ustanove u istočnom dijelu RS.

– Danas je prvi put izvještaj o stanju broja zaraženih sadržavao izvještaj iz sve četiri laboratorije, među kojima je Foča. Pripremamo mrežu virusoloških laboratorija koja će omogućiti da naši studenti koji završavaju fakultet imaju mogućnost da se dalje razvijaju. Završetkom objekta poliklinike završavamo dio unapređenja zadravstvene zaštite u Foči-rekao je Šeranić.

Iz Vlade Srpske poručuju – nećemo stati sa ulaganjima u Univerzitetsku bolnicu u Foči i cjelokupan zdravstveni sistem Srpske, koji je podnio najveći teret pandemije virusa korona.

-Nastojali smo da tokom pandemije pratimo struku i u proteklih više od dva mjeseca u zdravstveni sistem RS uložili smo preko stotinu miliona maraka. Veliki posao radimo u Foči , a namjera nam je da ova bolnica skupa sa Univerzitetskim kliničkim centrom u Banja Luci postane nosilac zdravstvenog sistema Srpske. Uz sva ova ulaganja bolnica u Foči to i praktično postaje- poručio je premijer Srpske, Radovan Višković.

Adaptacija i opremanje nove poliklinike koštali su više od dva miliona maraka. Sa tim objektom prvi put u svojoj istoriji Univerzitetska bolnica dobila je sve ambulante na jednom mjestu, istakao je direktor ove zdravstvene ustanove Radmil Marić.

– Ovdje se liječi oko 50 odsto pacijenata koji nisu iz naše regije i to je ono što nas svrstava u red ustanova koje se bave složenim medcinskim poslovima, a zahvaljujući prije svega stručnim ljudima koji tu rade. Otprilike za mjesec dana završavamo objekat onkologije, koji je potpuno obezbijeđen novom opremom koja će stići. Nakon toga, slijedi izgradnja angiobloka. Očekujemo da bi to tokom ljeta trebalo biti završeno i da bismo najkasnije na jesen počeli da radimo sve složene operativne zahvate-naveo je Marić.

Doprinos razvoju Univerzitetske bolnice u Foči daće i lokalna zajednica izgradnjom obilaznice sa 50 parking-mjesta, čime će se olakšati prilaz novoj poliklinici i obezbijediti parkiranje vozila.

-Riječ je o dionici kojom će građani direktno dolaziti na polikliniku i biti odvojeni od ostalog dijela bolničkog kompleksa. Time će se povezati i Medicinski fakultet, tako da ćemo mi ovom investicijom koja će premašiti 460.000 maraka završiti jedan značajan posao, ne samo za građane, već zdravstveni sistem u cjelini- rekao je načelnik Foče, Radisav Mašić.

Višemilionski projekat modernizacije i opremanja bolnice u Foči počeo je prošle godine. Osim savremenog polikliničkog bloka, bolnica će dobiti nove operacione sale, koronarnu jedinicu, kompletnu radiološku opremu sa angio salom i opremu za sva bolnička odjeljenja.

Podijelite vijest: