Zdravstvo

UB Foča: Uskoro završetak savremenog angiološkog bloka

27.10.2020 | 14:07 UB Foča: Uskoro završetak savremenog angiološkog bloka

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić posjetio je danas Univerzitetsku bolnicu Foča gdje je sa rukovodstvom ove ustanove razgovarao o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, te o dinamici izgradnje savremenog angiološkog bloka.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić posjetio je danas Univerzitetsku bolnicu Foča gdje je sa rukovodstvom ove ustanove razgovarao o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, te o dinamici izgradnje savremenog angiološkog bloka.

Šeranić je nakon sastanak izjavio da bi uskoro trebalo da bude završena angio sala i intenzivna njega, nakon čega će uslijediti rekonstrukcija objekta neurologije,  a zatim i kardiologije i centralnog bloka.

„Razvedene su instalacije, očekuju se završni radovi za ovaj objekat, što Univerzitetskoj bolnici daje mogućnost da uskoro stavi  u funkciju angio salu, koja je vrlo značajna za zdravstvenu zaštitu stanovništva, ne samo Podrinja, već i istočne Hercegovine“, rekao je Šeranić.

On je dodao da je sa rukovodstvom Univerzitetske bolnice razmotrio potrebe povećavanja kapaciteta za liječenje oboljelih od kovida.

 „Takođe, dogovorili smo da nabavimo jedan automatski ehstraktor. To je oprema koja je važna za pi-si-ar aparat, čime će se ubrzati rad mikrobiološke laboratorije, odnosno povećati brzina dobijanja nalaza u vezi sa virusom korona“, naveo je Šeranić.

Direktor Univerzitetske bolnice Foča Radmil Marić kaže da trenutno raspolažu sa 45 kreveta u prvoj fazi za smještaj pacijenata pozitivnih na virus korona, te da su obezbijedili dodatnih 50 kreveta u centralnoj zgradi na odjeljenjima hirurgije, ginekologije i pedijatrije.

„U zavisnosti kako se situacija bude razvijala, postoje planovi i da se pola bolnice, a u krajnjem slučaju i čitava bolnica pretvori u kovid bolnicu“, napomenuo je Marić.

On je izrazio zadovoljstvo što će ova ustanova uskoro dobiti moderno opremljen angiološki blok.  

„Ovaj dio Republike Srspke nikada nije imao tu vrstu dijagnostike, iako se već godinama bavimo vaskularnom hirurgijom i imamo dugu tradiciju ugradnje pejsmejkera. To su počeci koji su nam dali osnov za ovu vrstu dijagnostike, ne samo u kardiologiji, svakako i u vaskularnoj hirurgiji, kasnije i u neurologiji.  Edukacija kadra je u toku i nastavićemo je u skladu sa dinamikom isporuke opreme“, rekao je Marić.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: