Vijesti

PU Foča: Povećan broj prekršaja javnog reda i mira

27.10.2020 | 10:47 PU Foča: Povećan broj prekršaja javnog reda i mira

Na području Policijske uprave Foča u periodu januar-septembar ove godine evidentirano je za 2,2 odsto više krivičnih djela nego u istom periodu prošle godine.  Veći je i broj prekršaja javnog reda i mira za 25 odsto, dok je za 22 odsto manji broj saobraćajnih nezgoda, rečeno je na konferenciji za novinare ove uprave. Stanje bezbjednosti ocijenjeno je kao zadovoljavajuće.

Na području Policijske uprave Foča u periodu januar-septembar ove godine evidentirano je za 2,2 odsto više krivičnih djela nego u istom periodu prošle godine.  Veći je i broj prekršaja javnog reda i mira za 25 odsto, dok je za 22 odsto manji broj saobraćajnih nezgoda, rečeno je na konferenciji za novinare ove uprave. Stanje bezbjednosti ocijenjeno je kao zadovoljavajuće.

Zamjenik načelnika Policijske uprave Foča Radenko Vasiljević rekao je da je, zbog situacije u vezi sa virusom korona, povećan broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira, a odnosi se na prekršaje iz člana Zakona o javnom redu i miru, ograničenje kretanja na određenom prostoru i Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

-U prethodnom periodu na području PU Foča podneseno je 29 prekršajnih naloga licima koja nisu koristila zaštitnu masku i pokrenuto 57 prekršajnih postupaka protiv lica koja nisu poštovala ograničavanje kretanja u vrijeme policijskog časa. Apelujemo na građane da poštuju preporuke i uputstva Instituta za javno zdravlje, odluke lokalnih i republičkih štabova za vanredne situacije. Bićemo prinuđeni da nastavimo sa represivnim aktivnostima uručivanjem prekršajnih naloga licima koja ne koriste zaštitnu opremu-rekao je Vasiljević.

U periodu od januara do septembra zbilježena su 182  počinjena krivična djela od kojih je 156 opšteg kriminaliteta, 17 iz oblasti privrednog, sedam iz oblasti zloupotrebe opojnih droga i tri iz oblasti bezbjednosti saobraćaja. Nema evidentiranih krivičnih djela veće društvene opasnosti.

U odnosu na isti period prošle godine došlo je do blagog porasta za 2,2 odsto, odnosno lani je počinjeno 178 krivičnih djela. Policija je zadržala visok stepen rasvijetljenosti krivičnih djela koji iznosi 91 procenat.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Duško Tomović istakao je da je iz oblasti kriminaliteta sprovedeno više operativnih akcija pod kodnim nazivima „Džoint“, „Maglić“, „Nikotin“, „Lim“, „Sutjeska“ i „Dojave“.

-Izdvojio bih akciju „Sutjeska”, usmjerenu na sprečavanje zloupotrebe opojnih droga, kada je u selu Šadići kod Foče uhapšeno šest osoba kod kojih je pronađeno oko 34 kilograma marihuane. Lica su predata na dalje postupanje nadležnom tužilaštvu. Napomenuo bih da je policija u Foči u septembru ekspresno uhapsila lice inicijala M.Z. iz Crne Gore, za kojim je raspisana međunarodna Interpolova potjernica zbog sumnje da je u Herceg Novom počinio krivično djelo ubistvo. Riječ je o licu sa ozbiljnim kriminalnim dosjeom-naveo je Tomović.

Javni red i mir u proteklih devet mjeseci narušen je 167 puta, što je u odnosu na prošlogodišnji period, kada je zabilježeno 135 narušavanja, porast za 24 odsto. Evidentirano je 206 prekršaja, što je više za 25 odsto.

Povećan je broj napada na policijske službenike, kao i broj ilegalnih migracija, dok je u smanjenju nasilje u porodici i vršnjačko nasilje.

Načelnik Odjeljenja policije PU Foča Voislav Krunić naveo je da se u posmatranom periodu dogodilo 189 saobraćajnih nezgoda, za 22 odsto manje nego lani kada su zabilježene 242 saobraćajke.

-U posljednje vrijeme na terenu imamo određen broj lica koja nemaju položen vozački ispit, a upravljaju vozilima, često i neregistrovanim. Za devet mjeseci evidentirali smo 14 nezgoda koja su prouzrokovala lica bez položenog vozačkog ispita. Najveću problematiku po tom pitanju imamo na području Foče, gdje su u porastu i nezgode koje su počinili vozači početnici-rekao je Krunić.

Prema Krunićevim riječima, iz saobraćaja su u proteklih devet mjeseci isključena 122 vozila, 44 zbog utvrđene tehničke neispravnosti i 70 neregistrovanih. Iz saobraćaja je isključen i 331 vozač, od kojih 232 zbog upravljanja vozilo

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: