Vijesti

Sastanak izvršnog komiteta SNSD-a u Foči- Dodik: Srbija prihvatila zajedničku gradnju “Buk Bijele”

27.05.2020 | 10:18 Sastanak izvršnog komiteta SNSD-a u Foči- Dodik: Srbija prihvatila zajedničku gradnju “Buk Bijele”

U Foči je dnas održan sastanak Izvršnog komiteta SNSD-a sa rukovodstvom opštinskih i gradskih odbora SNSD-a, načelnicima i gradonačelnicima iz ove stranke sa područja Istočne i Stare Hercegovine, odnosno izborne jedinice devet.

U Foči je dnas održan sastanak Izvršnog komiteta SNSD-a sa rukovodstvom opštinskih i gradskih odbora SNSD-a, načelnicima i gradonačelnicima iz ove stranke sa područja Istočne i Stare Hercegovine, odnosno izborne jedinice devet.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je nakon sastanka da je analizirano stanje u opštinama i u samoj stranci, o podršci investicijama lokalnim zajednicama, te o predstojećim lokalnim izborima.

„SNSD je za izbore, naša organizacija je spremna za izbore sutra, nemamo nijedan problem za njihovo održavanje. Zastoji nisu do SNSD-a nego do nelegalnog, nelegitimnog izbora Centralne izborne komisije i ukoliko ta komisija ostane, onda to pretenduje da izbori budu nelegalni“, ocijenio je Dodik.

On je naveo da će SNSD podržati sve aktivnosti u Savjetu ministara BiH za odobravanje sredstava da se lokalni izbori održe.

„Čim ta odluka dođe od strane ovlaštenih predlagača, naši članovi Savjeta će tu odluku podržati, ali je jasno da očigledno nema saglasnosti, kao što nema saglasnosti ni oko ove famozne priče oko sredstava MMF-a, koja već pravi značajne probleme. Želim da obavijestim javnost da je Republici Srpskoj već stigla na naplatu prva rata kamata na osnovu odobrenog kredita, a ta sredstva još nismo dobili. Zato će Vlada već sutra donijeti odluku da tuži  guvernera Centralne banke koji osporava realizaciju“, rekao je Dodik.

On je naveo da guverner Centralne banke ima sve neophodne papire, koje je imao inače u sličnim okolnostima kada su se povlačila sredstva MMF-a.

„Međutim, to je sada neka politička igra u Federaciji BiH i oni žele da nametnu da traže daleko više što se ne može ispuniti“, istakao je Dodik.

Predsjednik SNSD-a je rekao da u ovoj stranci prave iventuru šta je sve urađeno  u opštinama u mandatima njihovih načelnika.

„To je jedna impozantna lista ukupnih projekata od opštine do opštine. Danas smo im rekli da 100 miliona maraka u Srpskoj ide na sanaciju i rekonstrukciju magistralnih puteva. Ovdje smo u Foči obavijestili naše aktiviste i načelnika opštine da je Vlada SRbije prije desetak dana prihvatila zajedničko učešće u realizaciji programa Hidroelektrana „Buk Bijela“ i da očekujemo da će operacionalizacija tog programa biti veoma brzo, kao i da su Radovan Višković i Luka Petrović završili, kapacitirali i odredili modalitete projekta „Buk Bijela“, naveo je Dodik.

On je dodao da pandemija nije opravdanje, ali da iz poznatih razloga nisu mogli da imaju kineske partnere u realizaciji „Buk Bijele“, koja se, kako je istakao, čeka više od 40 godina.

„Pokušavalo se u različitim varijantama i bar tom modalitetu kako je izgraditi je došao kraj ili je on odabran. Odabran je u pratnerstvu sa Vladom Srbije i mi ćemo taj projekat završiti“, zaključio je Dodik.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: