Vijesti

USAID i Opština Foča nastavljaju podršku „Tračku nade“

12.06.2020 | 10:12 USAID i Opština Foča nastavljaju podršku „Tračku nade“

Direktor Američke agencije za međunarodni razvoj za BiH (USAID) Nensi Eslik, zajedno sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem i načelnikom opštine Foča Radisavom Mašićem, posjetila je fočansko udruženje „Tračak nade“, a povodom pet godina podrške Američke vlade mreži servis centara za porodice sa djecom sa teškoćama u razvoju u BiH.

Direktor Američke agencije za međunarodni razvoj za BiH (USAID) Nensi Eslik, zajedno sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem i načelnikom opštine Foča Radisavom Mašićem, posjetila je fočansko udruženje „Tračak nade“, a povodom pet godina podrške Američke vlade mreži servis centara za porodice sa djecom sa teškoćama u razvoju u BiH.

U sedam servisnih centara u BiH, koji su osnovani na inicijativu i uz finasnijsku podršku USAID-a, 1.100 porodica djece sa teškoćama u razvoju ima svakodnevnu podršku stručnih lica.

Eslikova je nakon sastanka u „Tračku nade“ istakla je da je ovo udruženje uspješan primjer kako grupa građana može da donese promjenu i unaprijedi društvo.

-Dobrobit jednog društva se mjeri načinom na koji se tretira najranjivija populacija, kao što su porodice djece sa poteškoćama u razvoju i podrška takvim porodicama treba da uključi cijelo društvo, kako bi se prevazišle sve barijere i omogućio njihov kvalitetniji život-rekla je ona.

Eslikova je izrazila zahvalnost načelniku opštine Foča Radisavu Mašiću, te privatnom sektoru u Foči, na konstantnoj i dugogodišnjoj podršci i pomoći koju pružaju Servis centru „Tračak nade“ i dodala da će USAID nastaviti da pomaže rad Centra.

-Planiramo da nastavimo sa pružanjem podrške ovom Centru. Računamo da će se u doglednoj budućnosti naći model gdje će i privatne firme i opština učestvovati kako bi centar mogao nezavisno i održivo da radi-rekla je Eslikova.

Od svog osnivanja, prije desetak godina, “Tračak nade” veliku pomoć ima od Opštine Foča, koja im je obezbijedila i adaptirala prostorije i pružila stalnu finansijsku pomoć.

-I ono što je veoma važno je da smo ovaj resursni centar pretvorili u nastavnu bazu Medicinskog fakulteta, odnosno odsjeka defektologije i da ovdje svake godine finasiramo četiri diplomanta, čime pomažemo djeci koja ovdje borave. Osim toga sa Univerzitetskom bolnicom Foča sklopili smo ugovor o pružanju fizikalnih terapija članovima „Tračka nade“. Roditeljima, koji su vezani za svoje dijete 24 stata dnevno, omogućili smo da djecu mogu da ostave ovdje i da mogu nešto da urade, a većina njih je na spisku naših socijalnih korisnika-rekao je načelnik opštine Radisav Mašić.

“Tračak nade” u Foči u potpunosti opravdava postojanje jer je, zahvaljujući njegovim aktivnostima, vidljiv napredak u uključivanju lica sa teškoćama u razvoju u društvene tokove. Trenutno broje 116 korisnika sa područja više opština jugoistoka Srpske i Federacije BiH. Još deset je na listi čekanja kojima, zbog nedostatka prostora, nisu u mogućnosti da pruže usluge. Sve to bez podrške donatora ne bi bilo moguće, kaže rukovodilac Centra Jelena Vilotić.

– Iskreno, nadamo se nastavku troipogodišnje podrške USAID-a, jer se naš ugovor sa njima završava 30. juna. Što se tiče Opštine Foča, oni su nam pružili maksimum podrške. Nadamo se da ćemo riješiti pitanje prostora i da ćemo moći da pružimo uslugu svima kojima je neophodno-rekla je Vilotićeva.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izrazio je uvjerenje da će USAID, kao što je to u slučaju ovog Centra, biti vrlo konkretan kada je u pitanju razvoj turizma u Foči, kao i u saniranju posljedica epidemije virusa korona u toj oblasti.

-Sa načelnikom Mašićem danas sam razgovarao i o mogućnostima da jedna od grana turizma u Foči bude zdravstveni turizam, imajući u vidu bolničke kapacitete koji su prepoznatljivi po stručnosti, ali i nižim cijenama u odnosu na neke evropske zemlje, a koji bi se uvezali sa kapacitetima Nacionalnog parka „Sutjeska“. Mišljenja sam da u tom kontekstu Foča može da bude lider u regionu, odnosno ovdje u Republici Srpskoj-rekao je Košarac.

Na sastanku Košarca i Mašića razgovarano je i o važnosti rješavanja puta Foča-Šćepan Polje i drugim infrastrukturnim projektima.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: