Kultura

Otvorena izložba “OK fest retrospektiva”

17.10.2020 | 16:01 Otvorena izložba “OK fest retrospektiva”

Otvaranjem izložbe „OK fest retrospektiva“, autora Marka Ristića i Vedrana Ševčuka u izložbenoj sali Centra za kulturu i informisanje krenuo je „Nektar OK fest karavan“.

Otvaranjem izložbe „OK fest retrospektiva“, autora Marka Ristića i Vedrana Ševčuka u izložbenoj sali Centra za kulturu i informisanje krenuo je „Nektar OK fest karavan“.

Za prvu stanicu „Nektar OK fest karavana“ izabrana je Foča, s obzirom da je odatle i potekla ideja i misija najvećeg muzičkog festivala u BiH, i jednog od najznačajnijih u regiji – Nektar OK Festa koji se tradicionalno održava na Tjentištu.

Fotografije koje su nastale za vrijeme održavanja festivala privikule su pažnju svih onih koji su rado došli na izložbu. Fotografisanjem se nastojala zabilježiti atmosfera festivala kao i ona koja je vladala  u kampu, a i nastupi poznatih muzičkih zvijezda bivše Jugoslavije.

Jedan od autora izložbe „OK fest retrospektiva“je Vedran Ševčuka.

„Fotografije su nastale zadnjih četiri do pet godina i gdje se god čovjek okrene ima se šta zabilježiti, ali se sve ne stigne ispratiti.  Mislim da je ovo jedan dio koji je, po nekoj žestokoj selekciji, prikazao  atmosferu festivala, atmosferau u kampu, prikazao prirodu  i sam spomenik, koji je zaštitni znak ove regije. Nadam se da smo uspjeli to sve prikazati kroz fotografije“, kaže Ševčuka.  

Kako kaže direktor festivala OK Festa Dubravko Suvara, prinuđeni smo da dijelimo sudbinu čitavog svijeta, a na ovaj način želimo da se prisjetimo najvećeg festivala na prostoru BiH i vratimo kulturu u institucije.

Cilj ovog putovanja  je kreiranje što kvalitetnijih kulturnih sadržaja i programa u Srpskoj i BiH,  koji su u potpunosti obustavljeni tokom većeg dijela godine usljed posljedica izazvanih pandemijom virusa korona.

„Galerijski prostori su bili prazni, bioskopske sale nisu prikazivale filmove, nema promocija knjiga, nema koncertnih, kamernih događaja i mislim da, kao najveći muzički festival, smo odgovorno da sve to predstavimo našoj publici. Naš cilj i misija je da dođemo u sve sredine, razgovaramo sa našom publikom. Nadati se da ćemo se ponovo naredne godine vidjeti na Tjentištu“, rekao je Suvara.

Jedan od simbola Nacionalnog parka „Sutjeska“ je i Nektar OK fest, koji se ove godine, zbog pandemije virusa korona, nije održao. To je značilo i manji prihod za Nacionalni park, kaže direktor Dejan Pavlović.

„Festival OK fest je najveći muzički događaj u BiH. Značajno poboljša prihode u NP „Sutjeska“. Ove godine velika je šteta što se nije održao. Da kažem, da je samo u jednom našem restoranu za četiri dana promet znao biti preko 20.000 maraka, plus troškovi noćenja i svi ostali troškovi. To su ogromna sredstva koja su ostala Nacionalnom parku“, rekao je Pavlović.  

Partner „Nektar OK festu“ je i Centar za kulturu i informisanje Foča. Sadržaji „Nektar OK fest karavana“ prilika su  da se obogati kulturni život koji je zbog pandemije virusa korona u ovoj godini skoro zamro, kaže direktor CKI Vladimir Pantović.

„Našli smo način da organizujemo OK karavan kako bismo program i sam smisao OK Festa približili publici. Hvala OK timu, cijelom festivalu i NP što uspijeva da sve to organizuje i ponudi svim ljudima u BiH lijep događaj kao što je OK Fest“, rekao je Pantović.

Večeras će u bioskopu „Doli Bel“ biti prikazan dokumentarni film „Tusta“, režisera Andreja Korovljeva, o najvećem frontmenu eks-Ju pank-rok scene, Branku Črncu Tusti-frontmenu benda „KUD Idijoti“, čovjeku koji je prerastao muziku i postao simbol slobodnog mišljenja i zdravog razuma.

Program u nedjelju počinje projekcijom filma „Nebeska tema – priča o Vladi Divljanu“, režisera Mladena Matičevića, a završava se promocijom knjige Dušana Vesića „Bunt dece socijalizma“ u čitaonici Centra za kulturu i informisanje.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: