Vijesti

KPZ Foča: Rad osuđenika na farmi i u restoranu kao priprema za izlazak na slobodu

17.10.2020 | 13:15 KPZ Foča: Rad osuđenika na farmi i u restoranu kao priprema za izlazak na slobodu

Na poluotvorenom odjeljenju Kazneno popravnog zavoda Foča, koje obuhvata poljoprivrednu farmu na Velečevu i Motel „Brione“ na istoimenom ostrvcetu na rijeci Ćehotini, osuđenici se, radeći na farmi i u restoranu, pripremaju za izlazak na slobodu.

Na poluotvorenom odjeljenju Kazneno popravnog zavoda Foča, koje obuhvata poljoprivrednu farmu na Velečevu i Motel „Brione“ na istoimenom ostrvcetu na rijeci Ćehotini, osuđenici se, radeći na farmi i u restoranu, pripremaju za izlazak na slobodu.

Farma je mješovitog tipa i sastoji se iz više sektora- svinjogojstva, govedarstva, peradarstva, ovčarstva, ratarstva i povrtarstva, a sa nje se kvalitetnim proizvodima snabdijeva kuhinja KPZ-a za ishranu zatvorenika, ali i restoran Motela „Brioni“, dok jedan dio proizvodnje ide i na tržište.

Pod nadzorom vaspitača, osuđenici brinu o 1.200 grla svinja, 40 grla goveda od čega su 20 krave muzare od čijeg mlijeka se proizvodi više vrsta sireva, 3.000 koka nosilja i 50 ovaca.

Farma se prostire na 16,5 hektara, od čega su osam hektara obradive površine.

Pod kukuruzom je šest hektara, a ostalo su livade, dok je oko 600 kvadrata pod plastenicima.

Rukovodilac Radne jedinice „Ekonomija“ Milika Radović navodi da je farma projektovana za potrebe resocijalizacije osuđenih lica u završnoj fazi izdržavanja kazne.

„U kontaktu i radu sa životinjama, to predstavlja dodatnu resocijalizaciju i sticanje novih radnih navika i iskustava koje kasnije mogu da koriste na slobodi“, kaže Radović.

Zatvorenici zaposleni na farmi snabdijevaju mesom, jajima, mlijekom, sirom i povrćem, između ostalih, i restoran Motela „Brioni“, koji se nalazi u neposrednoj blizini i u čijem radu je, takođe, angažovan jedan broj zatvorenika uz zaposleno osoblje.

Čarobno ostrvce na rijeci Ćehotini, tri kilometra od Foče, sa motelom i prelijepim parkom u kojem se nalazi i mini zoo vrt, omiljeno je mjesto za predah i bijeg od užurbanosti svakodnevice, ne samo Fočacima i građanima okolnih opština, već i stranim turistima koji posjećuju ovaj kraj.

Marko Gutalj iz Istočnog Sarajeva redovni je posjetilac Briona.

„Meni je ovdje uvijek izuzetno prijatno i svaki put kada se nađem u Foči, bilo poslovno, bilo privatno, iskoristim priliku da dođem u ovaj restoran. Mislim da je jedinstveno mjesto, s obzirom da je prelijepa priroda, izuzetan ambijent. Ovo je nešto što niko ko dolazi sa djecom ne bi trebalo da propusti, s obzirom da imaju prelijep park, tako da je divna prilika da se čovjek odmori i duševno  i duhovno, a i  u svakom drugom smislu“, kaže Gutalj.

Gosti restorana „Brioni“, kako prirodnim ljepotama, jednako se oduševe i ukusnim jelima čije cijene su, zahvaljujući tome da se spremaju od namirnica sa sopstvene farme, izuzetno povoljne.

Šef kuhinje Ivan Danilović kaže da je tajna u stručnom i uvježbanom osoblju, te u uvijek svježim namirnicama sa “Ekonomije”, za koje ističe da su ekstra kvaliteta.

„Praseće pečenje, teletina i jagnjetina ispod sača, pohovana lešo teletina, grilovana lešo jagnjetina, sve nam je pretežno domaće, ovdje sve sa Ekonomije, organskog je porijekla. Ko god je došao, uvijek dođe opet kod nas“, kaže Danilović.

Šef sale Motela „Brioni“ Nikola Delić navodi da raspolažu sa tri velike sale, dvije velike terase i parkom sa mini zoološkim vrtom.

„Od smještajnih kapaciteta, imamo devet soba i dva velika bungalov apartmana. Korona je uradila što je uradila, ali opet je lijepa sezona iza nas. Redovno imamo dosta gostiju i sa strane- iz Goražda, Čajniča, Višegrada, Sarajeva“, kaže Delić.

Kazneno-popravni zavod Foča osnovan je 1950. godine, a počeo je da radi godinu kasnije, dok su farma i motel izgrađeni od 1985. do 1989. godine.

Direktor ove ustanove Siniša Golijanin kaže da poluotvoreno odjeljenje, odnosno farma i motel, trenutno zapošljavaju 16 instruktora.

„Broj zatvorenika na poluotvorenom odjeljenju trenutno je 35, a kapacitet je 40 osuđenika koji opslužuju farmu i restoran“, kaže Golijanin.

On ističe da je, kako obogaćuju ponudu i uslugu, na Brionima sve više turista.

„Oni to prepoznaju i vraćaju se u većem broju. Dolaze iz raznih dijelova svijeta, iz Evrope, Amerike, tako da smo zadovoljni. Zadnjih sedam, osam godina proširili smo kapacitete za novih 16 ležajeva“, naveo je Golijanin.

Ovaj vid resocijalizacije pokazao se višestruko korisnim.

Dobrim vladanjem u zatvoru potrebno je zaslužiti priliku za rad na farmi ili  restoranu i to u zadnjoj trećini izdržavanja kazne.

Pripremajući se za izlazak na slobodu, zatvorenici na farmi i u restoranu mogu da ovladaju novim vještinama, a i da ponešto zarade. Brioni su sami po sebi atrakcija- a kada se u takav prirodni ambijent uklope i neodoljivo ukusna jela sa povoljnim cijenama onda je jasno zašto je ovo ostrvo uvijek na glasu.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: