Vijesti

Kako sačuvati zdravlje tokom vrućina?

09.07.2024 | 17:11 Kako sačuvati zdravlje tokom vrućina?

Visoke dnevne i noćne temperature vazduha posljednjih dana donijele su pune ruke posla ljekarima u Foči. LJetnje vrućine povećale su broj pacijanta sa kardiovaskularnim i resporatornim tegobama koji traže pomoć u fočanskom Domu zdravlja.

Nije malo ni onih koji se ljekarima javljaju zbog alergijskih reakcija na ujede insekata, potvrdila je za Radio Foču specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Foča Dijana Perišić.

U danima sa tropskim vrućinama savjetuje izbjegavanje boravka na otvorenom u periodu od 10.00 do 18.00 časova, unošenje u organizam dva do tri litra vode, konzumiranje citrusa bez zaslađivača.

Pored redovnog unosa tečnosti, preporučuje izbjegavanje alkohola, smanjen unos kafe i ostalih napitaka koji bi mogli da izazovu dehidrataciju organizma.

Među preporukama je i nošenje lagane, komotne odjeće od prirodnih materijala svijetlih boja, a prilikom izlazka napolje, neophodan je šešir ili kapa sa širokim obodom.

Uz apel svima da se pridržavaju savjeta i kod pojave tegoba jave porodičnom ljekaru, Perišićeva posebno preporučuje trudnicama duži dnevni odmor, laganiju ishranu, da se oblače lakše, izbjegavaju sunce i piju dosta tečnosti.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, narednih deset dana u cijeloj Republici Srpskoj očekuje se vrlo toplo vrijeme, pogotovo od srijede, 10. jula, sa temperaturom vazduha do 40 stepeni Celzijusovih.

Novinar: Dejan Mandić
Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: