Zdravstvo

Dom zdravlja Foča: Odgovorno u danima pandemije

14.10.2020 | 14:13 Dom zdravlja Foča: Odgovorno u danima pandemije

Na području Foče i dalje je nestabilna epidemiološka situacija. Posljednjih dana došlo je do porasta novooboljelih. Trenutno su 63 osobe pozitivne na kovid 19, broj oporavljenih je 194, dok je 160 osoba pod nadzorom.

Na području Foče i dalje je nestabilna epidemiološka situacija. Posljednjih dana došlo je do porasta novooboljelih. Trenutno su 63 osobe pozitivne na kovid 19, broj oporavljenih je 194, dok je 160 osoba pod nadzorom.

Ljekari i medicinsko osoblje Doma zdravlja u Foči danonoćno su posvećeni borbi sa virusom korona. Pored brige o osobama pozitivnim na virus, redovno pružaju sve ostale medicinske usluge pacijentima.

Za razliku od drugih opština u Srpskoj, koje su se već u martu suočile sa ozbiljnom borbom protiv virusa korona, Foča je jedna od rijetkih koja od marta do juna nije imala zaraženih. Polovinom juna pojavljuju se prvi pacijenti pozitivni na kovid 19. Narednih mjeseci uslijedio je porast oboljelih, navodi direktor Doma zdravlja u Foči, Miroslav Ristanović:

-U junu smo imali dva oboljela, zatim slijedi skok u julu-90 pozitivnih, u avgustu 40, u septembru 90. U prvim danima oktobra već imamo tridesetak pozitivnih, očekujemo porast i u narednom periodu-naveo je Ristanović.

Situacija je nametnula nova pravila u radu Doma zdravlja, poseban režim prilagođen uslovima epidemije. Trijažni punkt, dvije posebne ambulante za respiratrone bolesti i pacijente sa simptomima virusa korona.

-Kako je rastao broj oboljelih, od Opštinskog štaba civilne zaštite tražili smo i dobili još jedan kontejner za treću ambulantu. To smo uradili kako bismo spriječili miješanje pacijenata, onih sa respiratornim tegobama, suspektnih na kovid i pozitivnih. Rade se testiranja svakodnevno, u početku smo radili deset, trenutno je broj udvostručen. Testova ima dovoljno. Testiranja se rade svako jutro, u periodu od pola osam do osam, rezultati budu gotovi isti dan, odnosno predveče porodični ljekari javljaju rezultate. Pozitivna lica navode kontakte i svi kontakti se stavljaju pod zdravstveni nadzor-pojasnio je Ristanović.

Higijensko-epidemiološka služba, laboratorija i služba porodične medicine proteklih mjeseci u punom su kapacitetu. U zaštitnim odijelima i opremom, krajnje odgovorno i iskusno radi osoblje svjesno da i najmanja greška ili nepažnja mogu biti opasni i po pacijenta i po one koji ih liječe.

-Obim posla je povećan već duže vrijeme. Pohvalio bih sve radnike koji daju sve od sebe, Higijensko epidemiološku službu, ljekare, doktore porodične medicine, laborante, sestre, vozače i čistačice jer su svi doprinijeli borbi sa virusom koja nije nimalo laka. Nismo imali vremena puno ni za godišnje odmore, nisu radnici uzimali bolovanje kako bi izbjegavali rad, jer tu smo da pružamo zdravstvenu zaštitu stanovništvu, bez obzira na uslove-istakao je Ristanović.

Dom zdravlja je, naglašava Ristanović, uradio sve kako bi pacijenti imali najbolje uslove za liječenje. Ne samo iz Foče, već i iz susjednih opština i država.

Ističe da je virus korona nepredvidiv, te da je neizvjesno kako će se situacija dalje odvijati. Zbog toga apeluje na građane da poštuju sve preventivne mjere.

-Da nose maske u zatvorenom prostoru, trgovinama, bankama, zdravstvenim ustanovama, apotekama, pogotovo sada kada je cirkulacija virusa u zajednici stvarno velika. Da izbjegavaju gužve i okupljanja. Apel djeci u školama da ne dijele iste maske ili užinu. Zatim da se smanji direktan kontakt, smanji broj ljudi na vjerskim obredima, sahranama, na slavama i proslavama i obavezno držati fizičku distancu od dva metra-apelovao je Ristanović.

Virus napada pluća, a dva glavna simptoma su povišena temperatura i suv kašalj. Kao simptome Ristanović navodi i nedostatak daha, bol u grlu, glavobolju, dijareju, gubitak čula ukusa i mirisa, čak i promjenu psihičkog stanja.

-Kada se naglo javi temperatura uz kašalj, treba se odmah javiti ljekaru, ne treba čekati pet dana. Iz našeg iskustva, sve upale pluća su se razvijale peti, šesti dan. Dakle, telefonom se javiti porodičnom ljekaru, slijedi pregled, laboratorijski nalazi, po potrebi testiranje. Ne čekati kod kuće, ne kriti simptome i ne kriti kontakte. Na preglede dolaziti u zakazano vrijeme kako bi se smanjile gužve i čekanje-preporučuje prvi čovjek Doma zdravlja.

Pored povećanog obima posla, osoblje Doma zdravlja redovno pruža sve medicinske i stomatološke usluge pacijentima. Ne oskudijevaju u lijekovima, sanitetskoj niti u zaštitnoj opremi. Za njih nema prepreka, stižu na vrijeme do pacijenata i u najudaljenijim područjima Foče. Maksimalno posvećeni poslu, u punoj službi zaštite zdravlja stanovništva.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: