Vijesti

Teodora Čančar predvodi bebe u Foči

03.07.2024 | 17:06 Teodora Čančar predvodi bebe u Foči

Manifestacija „Konferencija beba“ na kojoj je izabrano tročlano predsjedništvo i proglašena najporodica okupila je u Foči 80 beba do dvije godine starosti. Narednih godinu dana fočanske mališane predvodiće Teodora Čančar, rođena prije šest dana. Pomagaće joj jednomjesečni Stefan Fundup i dvogodišnji Luka Kostić.

Majka i otac predsjednice „Konferencije“ Milica i Borislav Čančar četvrti put su se ostvarili u roditeljskoj ulozi.

-Teodora ima tri starija brata, rođena je na Vidovdan i već je naša mezimica. Mladim bračnim parovima bih poručio da više rade na porodici, na djeci i da ostaju u našim krajevima-kaže glava porodice Borislav Čančar.

Titula najporodice dodijeljena je šestočlanoj porodici Đorđa i Ivone Stanković sa djecom uzrasta od jedne do devet godina. Drugu godinu uzastopno izabrani su za najbrojniju prijavljenu porodicu sa najviše djece što mlađih godišta.

U domu Stankovića stasavaju Jakov, Sunčica, Andrea i Saša.

-Uz ljubav sve ide lako. Slažemo se, dogovaramo i zajedno snalazimo. Sve polako postižemo. Veća djeca nas slušaju, pomažu dosta oko malih. Svi su dobri, a kad se zdravo, uz Božiju pomoć, sve ide kako treba. Svi treba da imaju što više djece, jer su oni, ipak, naše najveće blago i bogatstvo. Sve ostalo je prolazno-rekla je majka Ivona Stanković.

 „Konferenciju beba“ organizovali su Opština Foča i Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Ovom manifestacijom promovišu se i veličaju porodične vrijednosti, ljepota roditeljstva i rađanja, kaže viši stručni saradnik u Ministarstvu Dijana Jurišić.

-Kroz razne projekte, Ministarstvo je tu da pruži podršku mladim ljudima da se ostvare kao roditelji. Jedan od projekata koje je Vlada uradila je finansijska podrška nezaposlenim roditeljima sa četvoro i više djece od 750 KM, što je značajna mjera i velika podrška roditeljima. Imamo 4.500 korisnika što govori da je ova mjera korisna i da je uspjela-rekla je Jurišićeva.

Snažna podrška natalitetu opredjeljenje je opštinske uprave. Uz postojeće pronatalitetne mjere za koje su u budžetu Opštine sredstva povećana sa 130.000 KM na 280.000 KM, najavljuju i nove vidove podrške roditeljstvu.

-Dajemo jednokratnu pomoć od 1.000 KM za svako novorođeno dijete u porodici u kojoj roditelji ne rade i za svako treće, četvrto i naredno rođeno dijete u porodici. Sufinansiramo vantjelesnu oplodnju, prenatalne testove. Uveli smo naknade za đake osnovnih i srednjih škola čiji su roditelji nezaposleni. Novina je da ćemo nabaviti udžbenike za osnovce od petog do devetog razreda. Poseban projekat je zgrada za mlade bračne parove koja se privodi kraju-rekao je načelnik opštine Milan Vukadinović.

Vukadinović je naveo i da je Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ jedno od najboljih obdaništa u Srpskoj, čije cijene usluga nisu mijenjane, te za ovu godinu najavio rekonstrukciju centralnog dječijeg igrališta u naselju Donje Polje.

Tročlano predsjedništvo i najbrojniju porodicu novčano je nagradila Opština Foča. Učesnici manifestacije darovani su vrijednim poklonima koje su obezbijedili sponzori.

Skup najmlađih Fočaka i roditelja u Gradskoj sportskoj dvorani plesom i recitacijama uveselili su mališani Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“ .

Organizovano je i takmičenje beba u puzanju, dok su očevi pokazali spretnost u brzom presvlačenju beba.

Novinar: Dejan Mandić
Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: