Zdravstvo

UB Foča: Uz modernizaciju opreme, usavršavanje ginekologa za laparaskopske zahvate

01.07.2024 | 15:56 UB Foča: Uz modernizaciju opreme, usavršavanje ginekologa za laparaskopske zahvate

Uz pomoć stručnjaka iz Srbije, ginekolozi Univerzitetske bolnice Foča osposobljavaju se za samostalno izvođenje laparaskopskih operacija u oblasti ginekologije, koje su do sada u ovoj ustanovi izvodili hirurzi, čime će se stvoriti mogućnosti za veći broj ovakvih zahvata. Jedan od vodećih laparaskopskih ginekologa na Balkanu, primarijus doktor Dragan Jeremić sa Klinike „Narodni front“ iz Beograda, ovih dana je, uz asistenciju domaćih ginekologa, u Foči izveo tri laparaskopske operacije jajnika.

Prednost laparaskopije- minimalno invazivne hirurgije, u odnosu na klasične operacije je ogromna, a prije svega to je brz oporavak pacijenta i povratak svakodnevnim aktivnostima. U oblasti ginekologije, ističe Jermić, dodatna prednost laparaskopije je što ovaj vid intervencije omogućava da se sačuvaju reproduktivni organi.

„Još jedna od primena laparaskopije je pri vanmateričnoj trudnoći. Velika je šteta kada žena koja ima vanmateričnu trudnoću mora da bude operisana, da joj se otvori trbuh, a zlatni standard je da se uradi laparaskopska operacija i skine jajovod laparaskopskim putem, da nema velikih posljedica od lečenja“, kaže za Radio Foču primarijus Jeremić.

Ideja je da ginekolozi u Foči, uz pomoć iskusnih stručnjaka iz Beograda, ovladaju laparaskopskim operatvnim tehnikama.

„Mislim da ćemo ih osposobiti da poptpuno samostalno rade. Što se tiče opreme, ovde je sve veoma kvalitetno, novo, što daje veliko zadovoljsto da se radi na takvoj opremi. Sala je integrisana, prostrana, ja sam se nasmjeao kada sam ušao i rekao sam- ovde je sala kao u Japanu, kod nas su sale duplo manje. Kadrovi su ono na čemu sada treba da poradimo“, istakao je Jeremić.

Vršilac dužnosti načelnika Ginekološko-akušerskog odjeljenja Univerzitetske bolnice Foča Radenko Ivanović napominje da su laparaskopske operacije u ginekologiji u ovoj ustanovi izvođene i ranije, ali od strane hirurga, a ovo je prvi put da ih obavljaju ginekolozi.

Za sada je riječ o laparaskopskim operacijama uklanjanja cisti sa jajnika, a u skorijem periodu u planu su i kompleksniji zahvati.

 „Svakako, cilj je, kako da pomognemo pacijentkinjama, tako i da se obuči kadar Univerzitetske bolnice, da bismo mogli samostalno da krenemo sa operacijama. Mi smo jedan mali kolektiv, nas je trenutno svega tri specijaliste ginekologije, ali svakako da smo zainteresovani da ovladamo ovim vještinama“, navodi Ivanović.

Laparaskopske operacije u ginekologiji do sada su u Foči bile rijetko zastupljene, a ovaj dio Republike Srpske uglavnom je bio naslonjen na Bolnicu u Nevesinju, gdje su duge liste čekanja.   U Univerzitetskoj bolnici nadaju da će na ovaj način doprinijeti da se skrate  liste čekanja, uključujući i pacijentkinje kojima su operacioni zahvati neophodni za liječenje steriliteta.

Novinar: Igor Janković
Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: