Vijesti

11. Hercegovačka brigada izvojevala mir i slobodu

28.06.2024 | 16:29 11. Hercegovačka brigada izvojevala mir i slobodu

Zahvaljujući požrtvovanoj borbi i palim borcima danas imamo Republiku Srpsku, mir i slobodu, poručeno je sa obilježavanja 30 godina od formiranja 11. pješadijske brigade Hercegovačkog korpusa. Slaveći borbu za srpski narod, odata je počast borcima i civilnim žrtvama Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Na Vidovdan 1994. godine objedinjujući sve vojne formacije koje su postojale od početka rata u Foči, osnovana je 11. pješadijska brigada Hercegovačkog korpusa. Ratni put Brigade bio je težak i, podnoseći brojne žrtve, njeni borci izvojevali su slobodu za srpski narod Gornjeg Podrinja, ali i drugih krajeva Republike Srpske.

Milica Avram za Republiku Srpsku dala je najdragocjenije što je imala, dvadesetjednogodišnjeg sina jedinca, Milomira.

„Za mene je Republika Srpska svetinja.  Niko ne smije da je skrnavi. Molim našu Vladu, opoziciju i borce da budu složni. Nije mi drago kad čujem njihove prepirke. Ja sam obična žena koja je izgubila sina ali nisam jedina, mnoge majke koje su izgubile sinove tako misle“, priča Avramova.

Ratni komandant 11. brigade, general u penziji, Novak Paprica je, prilikom prijema starješinskog kora, rekao da su u ratu ginule i vojskovođe, boreći se rame uz rame sa svojom vojskom.

„Ukupno, 42 starješina su poginuli, svih komandnih nivoa. To govori da starješinski kadar nije bio u zavjetrini niti se izvlačio nego je sa borcima vodio borbena dejstva. Svim poginulim starješinama i onim koji su umrli poslije rata izražavam veliku zahvalnost i odajem priznanje“, rekao je Paprica.

Ukazao je na brojne akcije i podvige fočanskih boraca.

„Izveli smo 54 borbene akcije, od čega 18 na teritoriji drugih opština Hercegovine, Sarajevsko-romanijske regije i širom Republike Srpske. Najponosniji sam na to što smo svugdje odbranili srpski narod i što danas sa punim kapacitetom uživamo mir i slobodu“, naglasio je Paprica.  

Foča je danas zvanično dobila Ulicu fočanskih brigada. Načelnik opštine Milan Vukadinović ističe značaj Brigade jer je doprinijela odbrani Foče.

„Naširoko je bila poznata sa svojim prekaljenim borcima. Naročito ističem naše interventne jedinice i vodove koji su nesebično davali sebe i svoje živote za odbranu Foče i Republike Srpske. Otvorili smo ulicu u njihovu čast i to je mali znak pažnje kako bi se odužili ovim div-junacima i herojima“, rekao je Vukadinović.

Fočanski borci osvjetlali su obraz na brojnim ratištima i mimo zone odgovornosti. Ratni komandir interventnog voda, Dejan Blagojević prisjeća se borbi na tim frontovima.

„Od Trebinja, Glamoča, Prenja, Olova, Čajniča, Trnova, Kalinovika Treskavice, svuda smo vodili borbu. Ne bi ovoga imali da ti ljudi nisu ginuli i na budućim generacijama je velika obaveza da čuvaju Republiku Srpsku“, poručio je Blagojević.

Predsjednik skupštine Boračke organizacije Foča, LJubomir Dostić kaže da je velika čast govoriti o fočanskim borcima.

„Nikad nećemo imati dovoljno riječi da iskažemo sve ono što su dali za Republiku Srpsku i da bi sačuvali naša ognjišta i srpski narod na ovim prostorima. Fočanska brigada je uspješno završila svoj zadatak, a opštinska Boračka organizacija nastavila da njeguje tradiciju 11. pješadijske brigade Hercegovačkog korpusa“, rekao je Dostić.

Prijem porodica poginulih boraca

Na Centralnom spomeniku služen je parastos za poginule borce i civile, brojne delegacije položile su cvijeće i upalile svijeće. Organizovana je posjeta spomen-sobi u muzeju „Stara Hercegovina“, te prijem za porodice poginulih boraca.  Obilježavanje formiranja 11. brigade Hercegovačkog korpusa završeno je svečanom akademijom u Gradskom pozorištu.

Novinar: Vladimir Pantović
Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: