Vijesti

Molitveno sjećanje na golgotu kraljeve vojske

28.06.2024 | 13:49 Molitveno sjećanje na golgotu kraljeve vojske

Kod spomen-krsta u blizini jame Ponor na Budnju, u fočanskoj mjesnoj zajednici Miljevina, služen je pomen za pripadnike Jugoslovenske vojske u otadžbini, koje su partizani ubili u maju 1945. godine, nakon zvaničnog završetka Drugog svjetskog rata.

Na tom mjestu ubijeno je i u jamu bačeno više hiljada golobradih kraljevih vojnika.

Tek mobilisane vojnike iz Kraljeva, Valjeva, Kragujevca i Čačka partizani su zarobili u Bici na Zelengori, a potom ih hladnokrvno, bez suđenja, likvidirali bacanjem u jame.

  

Partizani su zarobljene vojnike povezane žicom u kolonama dovodili do jame Ponor, jednog bi ubili i on bi ostale povlačio za sobom, nakon čega se iz jame danima čulo pomaganje, svjedočenja su mještana o golgoti, na prevaru zarobljenih kraljevih vojnika, među kojima je bilo i maloljetnika.

Cvijeće su položile i svijeće prislužile delegacije organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, lokalne uprave i građani.

Masovne likvidacije kod Miljevine izvršile su srednjebosanske, hercegovačke i sandžačke partizanske snage, koje su uglavnom bile popunjene srpskim sastavom, a tek u manjem broju ostalim narodima, tako da zločin nije imao nacionalni, već ideološki predznak, na osnovu dostupne arhivske građe i sjećanja neposrednih učesnika, navode istoričari Bojan Dimitrijević i Nemanja Dević u knjizi „Bosanska golgota“,

Tačan broj stradalih vojnika JVuO, što u borbama na Zelengori, što u likvidacijama nakon predaje, nikada nije utvrđen.  

U jednom od partizanskih izvješataja koji se citira u ovoj knjizi je zapisano:  „Rezultat borbi od 29. aprila do 18. maja: ubijeno- zarobljeno-uništeno 9.235 četnika, među njima preko 300 viših i nižih oficira“.

Koliko ih je ubijeno nakon zarobljavanja, teško je utvrditi, a jame u koje su bačeni nikada nisu u potpunosti istražene.

Novinar: Dejan Mandić
Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: