Vijesti

„Karavan mira“ odao poštu stradalim Srbima Jabuke

14.10.2020 | 10:34 „Karavan mira“ odao poštu stradalim Srbima Jabuke

Neformalna grupa mladih iz pet lokalnih zajednica iz Bosne i Hercegovine organizovala je u Foči, u okviru USAID-ovog projekta Pro budućnost, nastavak projekta „Karavan mira“, gdje su obišli Aladža džamiju i Hram Svetog Save.

Neformalna grupa mladih iz pet lokalnih zajednica iz Bosne i Hercegovine organizovala je u Foči, u okviru USAID-ovog projekta Pro budućnost, nastavak projekta „Karavan mira“, gdje su obišli Aladža džamiju i Hram Svetog Save.

Organizatori „Karavana mira“ saopštili su da su mladi iz BiH tokom ovih posjeta imali priliku kratko da razgovaraju sa vjerskim službenicima, da bi naučili nešto više o ovim vjerskim objektima, a razgovarali su i sa predstavnicima opštine Foča s ciljem informisanja šta lokalna zajednica radi na izgradnji mira u ovom dijelu BiH.

Tokom boravka u Foči učesnici „Karavana mira“ obišli su mjesnu zajednicu Jabuka, nekadašnji dio opštine Foča, koja je nakon Dejtonskog sporazuma pripala Federaciji BiH.

Članovi projektnog tima upoznali su učesnike sa stravičnim dešavanjima u ovom selu tokom proteklog rata u kojem je masovno stradalo srpsko stanovništvo.

Pored nemilog događaja u Jabuci, bilo je govora i o stradanju civila u mjestu Jošanica, te uopšte o stradanju stanovništva ovog dijela BiH, naveli su iz „Karavana mira“.

Cilj projekta „Karavana mira“ je da odavanjem počasti svim civilnim žrtvama rata širom BiH, na primjeru učesnika projekta, pokaže kako to izgleda pomirenje u praksi, stoji u saopštenju.

Posmrtni ostaci žrtava iz Jabuke su nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma premješteni na nekoliko lokacija, a predstavnici projekta su zajedno sa zamjenikom načelnika opštine Foča Zoranom Elezom položili cvijeće na gradsko groblje u Foči gdje je vječni smiraj pronašao dio žrtava.

U okviru projektnih aktivnosti, učenici su imali priliku da razgovaraju i sa bivšim logorašima, sadašnjim učesnicima ovog projekta-  Amirom, Jankom i Stanislavom, koji su preživjeli strahote rata a danas, dijeleći svoje iskustvo, nastoje da ukažu mladim ljudima na važnost izgradnje mira.

Saradnja organizacija, kao i učešće mladih u projektima od društvenog značaja koji jačaju povjerenje i pomirenje na ovim prostorima je dugoročni cilj ovog projekta, jer proces izgradnje mira i pomirenja u našoj zemlji nema alternativu, istakli su organizatori „Karavana mira“.

Pro budućnost je USAID-ov projekat izgradnje mira i pomirenja među građanima svih etničkih i vjerskih pripadnosti u BiH, a provodi ga američka humanitarna organizacija Katolički servis za pomoć sa lokalnim partnerima- Karitasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banjaluka i Međureligijskim vijećem Bosne i Hercegovine.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: