Zdravstvo

Dermoskopski pregledi – najpouzdanija preventiva protiv pojave melanoma

15.06.2024 | 13:29 Dermoskopski pregledi – najpouzdanija preventiva protiv pojave melanoma

Prilikom besplatnih preventivnih pregleda mladeža koji su obavljeni u Univerzitetskoj bolnici Foča, utvrđena je nekolicina oštećenja ili promjena na koži pacijenata. Preglede su vršili profesori Vojnomedicinske akademije Beograd, Medicinskog fakulteta Niš i dermatolozi Univerzitetske bolnice Foča.

Preventivni pregledi, uočene promjene na koži i redovne kontrole umnogome mogu preduprijediti neželjene posljedice i bolest, kažu dermatolozi.

Tokom pregleda koji su obavljeni u Foči dijagnostifikovani su i invazivni melanomi, tanki suspektni melanomi i atipični mladeži.

Pojava melanoma ali i drugih nemelanomskih karcinoma kože su u porastu, kaže statistika.

Danica Tiodorović, predsjednica Udruženja dermatovenerologa Srbije ističe da se neki od malignih tumora kože registruju na nedjeljnom nivou, što ranije nije bio slučaj.

„Zabrinjavajuće je što melanom više ne dijagnostifikujemo samo kod starije populacije već i kod mlađih osoba. Viđamo melanom kod pacijenata u tridesetim, dvadesetim godinama, pa čak i kod djece. Apelujemo na stanovništvo da se, nezavisno od godina, ukoliko primijete promjene na koži, jave na dermoskopski pregled“, preporučuje dr Tiodorović.

Savjetuje pregled kože jednom mjesečno.

„Svako od nas zna koje mladeže ima. Ukoliko primijetimo novi mladež u petoj deceniji života, treba da se pregledamo jer se u tom dobu obično ne javljaju. Pregledom se utvrdi da li se radi o seboroičnoj keratozi, promjenama nastalim od izlaganja suncu ili o nekoj suspektnoj promjeni“, pojašnjava Tiodorovićeva.

Darka Živanović-Vlaški, dermatovenerolog Univerzitetske bolnice Foča kaže da je odziv pacijenata dobar.

„Gostujući profesori rade sa našim dermatovenerolozima, pacijenti su zainteresovani i konstatovali smo da su ovakve aktivnosti dobrodošle. Već imamo nekoliko suspektnih lezija, te slučajeve smo uputili na plastičnu hirurgiju, a neki slučajevi nama ostaju za praćenje i redovne kontrole u našoj bolnici“, rekla je Živanović-Vlaški za Radio Foču.

Besplatne preglede za pacijente regije istočne Hercegovine organizovali su Medicinski fakultet Foča, Udruženje dermatovenerologa Srbije i Univerzitetska bolnica Foča. 

Novinar: Vladimir Pantović
Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: