Zdravstvo

Metod bezbolnog porođaja ponovo dostupan u Univerzitetskoj bolnici Foča

13.06.2024 | 17:19 Metod bezbolnog porođaja ponovo dostupan u Univerzitetskoj bolnici Foča

U Univerzitetskoj bolnici Foča porodiljama je ponovo dostupan metod bezbolnog porođaja uz epiduralnu analgeziju. Riječ je o načinu porođaja koji je u ovoj zdravstvenoj ustanovi uveden još 2011. godine, čiju je primjenu privremeno prekinula pandemija virusa korona.

Donošenje bebe na svijet uz epiduralnu analgeziju sprovodi se na zahtjev porodilje. U Republici Srpskoj rutinska je procedura uveliko, o čemu svjedoči i decenijska praksa u Foči, kažu u Univerzitetskoj bolnici.

Vršilac dužnosti načelnika Ginekološko-akušerskog odjeljenja Univerzitetske bolnice Radenko Ivanović bezbolan porođaj preporučuje svim trudnicama, naročito onima koje prvi put rađaju.

Tokom poroda, kaže Ivanović, ne gubi se snaga, smanjuje se stres i sve protiče bez nesnosnih bolova.

-To je metod koji ima za cilj da obezboli dilataciju grlića materice, koja je prva i najbolnija faza porođaja. Uz to, omogućava nam da trudnice ostanu u fizički i psihički stabilnom stanju, da bi u fazi rađanja sarađivale sa ginekologom i babicom, što je važno za siguran porođaj i dobar ishod-rekao je Ivanović.

Preduslovi za primjenu epiduralne analgezije su dobri nalazi krvne slike i faktora koagulacije, da je krenula dilatacija i da je trudnica u aktivnoj fazi porođaja.

Kontraindikacije su rijetke i mogu biti uslovljene eventualnom infekcijom na mjestu gdje se plasira epiduralni kateter, hematološkim oboljenjima ili problemima sa kičmenim stubom, navodi Ivanović.

-Lijek koji se primjenjuje djeluje na nervne završetke koji se nalaze u donjem dijelu kičme, na taj način čuva se motorika i trudnice mogu da pomjeraju noge tokom porođaja, a da pritom bol ne postoji-pojasnio je Ivanović.

Prema njegovim riječima, uprkos predrasudama o ovoj vrsti porođaja, nema razloga za strah.

-Tokom ranijeg perioda kada se epiduralna analgezija primjenjivala u porodilištu nismo imali trudnicu sa nekim komplikacijama. Više je riječ o klišeu da epiduralna analgezija šteti koji je nametnula sredina i priče ljudi koji nemaju iskustva. Neke komplikacije čak i ako bi se pojavile tokom primjene ovog metoda prepoznaju se tokom samog porođaja i brzo se zbrinjavaju. Nekad može da se desi pad krvnog pritiska, koji anasteziolozi brzo koriguju i sve prođe uredno-naglasio je Ivanović.

Aplikacija epiduralne analgezije prilikom porođaja u Republici Srpskoj ne spada u obavezno zdravstveno osiguranje, pa je nije moguće dobiti besplatno. Ovu uslugu u Univerzitetskoj bolnici Foča moguće je dobiti po cijeni od 200 KM.

Iz Univerzitetske bolnice Foča poziv i pacijentkinjama sa indikacijama za laparaskopsku operaciju iz oblasti ginekologije da im se obrate, jer će 28. i 29. juna u ovoj zdravstvenoj ustanovi laparaskopske operativne zahvate obavljati primarijus doktor Dragan Jeremić.

Novinar: Dejan Mandić
Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: