Zdravstvo

Unapređenje neurohirurških procedura u Univerzitetskoj bolnici Foča

04.06.2024 | 17:46 Unapređenje neurohirurških procedura u Univerzitetskoj bolnici Foča

Odsjek za neurohirurgiju Univerzitetske bolnice u Foči u narednom periodu očekuje povećanje i unapređenje operativnih procedura. Angažmanom poznatih neurohirurga iz Srbije Miloša Jokovića i Vuka Aleksića nivo intervencija biće značajano unaprijeđen.

Bolnica u Foči baštini decenijsku tradiciju uspješne saradnje sa eminentnim hirurzima kliničkih centara Srbije, iz Beograda, Niša i Novog Sada, čiji je rad prepoznat u svijetu. Jedan od njih je i profesor Miloš Joković neurohirurg i direktor Neurohirurške klinike Kliničkog centra Srbije iza kojeg je više hiljada najtežih operacija glave, vrata, kičme, i na desetine hiljada ambulatnih i kliničkih pregleda pacijenata.

Uskoro biće dostupan i pacijentima koji se liječe u Univerzitetskoj bolnici u Foči.

Profesor Joković navodi da se posljednjih godina u svijetu povećava broj pacijenata koji imaju probleme sa kičmom. Slična situacija je i u Srbiji i u Republici Srpskoj. Upravo će operacije kičme biti njegov primarni zadatak.

-Najčećša patologija je vezana za kičmu-diskus hernije, suženja spinalnog kanala i mislim da su to pacijenti koje možemo prvo da operišemo ovde. Potom tumori kičme i tumori mozga, a onda neki retki slučajevi koji zahtevaju ne samo hiruršku veštinu, već i propratnu službu, takve pacijente tek u nekoj sledećoj fazi. Ove prve dve stvari su moguće i perspektivne i misloim da odmah možemo da počnemo sa takvom vrtsom operacija-rekao je Joković za Radio Foču.

Neurohirurgu Kliničko-bolničkog centra Zemun i docentu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vuku Aleksiću zadovoljstvo je sarađivati sa Univerzitetskom bolnicom u Foči, koja je i nastavna baza ovdašnjeg Medicinskog fakulteta. Stečeno znanje i vještine rado će prenijeti u operacione sale.

-Biću na raspolaganju za svaku pomoć koju mogu da pružim. Mislim da jednim zajedničkim timom možemo da napravimo mnogo toga dobrog i uspešnog za pacijente i ovu ustanovu-rekao je Aleksić.

U Univerzitetskoj bolnici u Foči nastoje da visokoprofesionalno podižu standarde u hirurškim disciplinama. Cilj je što kvalitetnija zdravstvena usluga pacijentima.

-Pored toga što će pacijenti imati na raspolaganju dva profesora za konzervativne preglede, plan je da se započne sa nekim novim neurohirurškim procedurama koje su u našoj ustanovi rađene i prije, ali se u periodu virusa korone stalo sa tim. Sada smo tu svi da to rehabilitujemo i uz pomoć stručnjaka unaprijedimo. Sve operativne zahvate na kičmi i neke manje složene opetrativne zahvate na mozgu pacijenti će moći da dobiju u našoj ustanovi, kako ne bi morali da putuju u druge klinilčke centre ili van granica Republike Srpske-rekao je v.d. direktora Bolnice Nenad Lalović.

Bolnica u Foči druga je zdravstvena ustanova u Srpskoj po broju hirurških zahvata iz svih grana hirurgije. Godišnje se u ovoj ustanovi liječi oko 13.000 pacijenata iz svih krajeva RS i F BiH.

Novinar: Radmila Prvulović
Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: