Vijesti

Tjentište: Udružuju se studenti istraživači, korona jedna od tema

12.10.2020 | 11:56 Tjentište: Udružuju se studenti istraživači, korona jedna od tema

Odgovor imunologije, ali i psihologije na aktuelnu pandemiju virusa korona centralna je tema “Prvog samita studenata-istraživača medicine u BiH”, koji se ovog vikenda održava na Tjentištu.

Odgovor imunologije, ali i psihologije na aktuelnu pandemiju virusa korona centralna je tema “Prvog samita studenata-istraživača medicine u BiH”, koji se ovog vikenda održava na Tjentištu.
Organizator samita je Udruženje za nauku, edukaciju i razvoj “Liga istraživača”, koja je nedavno osnovana u Istočnom Sarajevu, a čije je mjesto djelovanja Foča.

Skup na Tjentištu je njihova prva aktivnost koja bi trebalo da rezultira osnivanjem Unije istraživača, neformalne krovne organizacije studenata naučnika na nivou BiH.

Student treće godine Medicinskog fakulteta u Foči i predsjednik “Lige istraživača” Petar Vidović rekao je da je samit okupio mlade lidere iz oblasti naučno-istraživačkog rada i drugih oblasti da bi zajedno došli do motivacije za dalji istraživački rad.

“Cilj nam je da promovišemo zdrav naučni život, kroz sferu činjenica i da promovišemo mlade na tom putu da se dalje razvijaju. Prihvatamo sve entuzijaste koji su zaintereosvani da, poslije okrutne formalne edukacije kroz koju prolaze od malena, nešto istražuju, nudimo im mentorstvo, da ih usmjeravamo, mi koji smo nešto iskusniji”, naveo je Vidović.

Za naučno-istraživački rad, Vidović je prije dvije godine nagrađen plaketom Medicinskog fakulteta u Foči za najboljeg studenta istraživača, a oblast kojom se bavi je molekularna imunologija.

On je naveo da polako prelazi sa polja imunologije na polje psihologije, što je poseban izazov u doba pandemije virusa korona koji zvaničnoj medicini još nije dovoljno poznat.

Vidović je rekao kako želi da istražuje fenomene lažnih informacija u društvu, kakve to posljedice može ostaviti po čovjčanstvo.

“Samim tim sam se našao u žiži aktivizma. Na osnovu mog početnog istraživačkog rada u ovoj oblasti mogu samo reći da je potrebno da se pridržavamo mjera, čuvamo sebe i porodicu, da ne dopustimo stresu i osjećaju paranoje da nas proguta”, poručio je Vidović.

Susret mladih istraživača na Tjentištu održava se pod pokroviteljstvom Instituta za razvoj mladih “Kult” iz Sarajeva, a njihov predstavnik Faruk Gutić je pojasnio da je cilj da se udruže mladi lideri-istraživači iz Srpske, da se razbijaju granice između mladih i da se izvuče maksimum koji oni mogu da daju cjelokupnom društvu u BiH.

“Mladi izuzetno vole nauku i najbitnije je da im damo vjetar u leđa. Trudimo se da damo doprinos, kako mentorski i konsultanski, tako i finansijski i zaista nam je drago da koriste priliku koju im pružamo, da zajedno stvaramo bolje društvo”, rekao je Gutić.

Član “Lige istraživača”, student treće godine psihologije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Negra Handžo smatra da bi se madi morali mnogo više pokrenuti u smjeru nauke.

“Vjerujem da svi imamo dovoljno vremena da uradimo nešto produktivno, a u stvari smo nekako zatvoreni, niko nema dovoljno motivacije i želje da pokrene nešto, tako da mi ovdje upravo želimo da promovišemo istraživački rad i da jedni druge podstaknemo”, rekla je Handžo.

Prvi samit studenata-istraživača medicine u BiH počeo je u petak i završava se danas.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: