Vijesti

Ocrkavlje u fokusu arheologa

09.10.2020 | 13:12 Ocrkavlje u fokusu arheologa

Osim što je jedna od rijetkih opština u Srpskoj koja može da se pohvali izuzetnom, jedinstvenom prirodom i najvećim turističkim potencijalima, Foča je prostor brojnih bogatih arheoloških lokaliteta – stećaka, vjerskih objekata, vrijednih predmeta, koji datiraju iz srednjeg vijeka i rimskog perioda.

Osim što je jedna od rijetkih opština u Srpskoj koja može da se pohvali izuzetnom, jedinstvenom prirodom i najvećim turističkim potencijalima, Foča je prostor brojnih bogatih arheoloških lokaliteta – stećaka, vjerskih objekata, vrijednih predmeta, koji datiraju iz srednjeg vijeka i rimskog perioda. Otkrića se dešavaju gotovo svakodnevno, a nerijetko se dešava da građani čak i u svojim dvorištima ili imanjima pronalaze ostatke istorije i vrijedne predmete koji su svjedočanstva drevnih vremena. Tako je i Fočanka Biljana Golubović na imanju u selu Ocrkavlje kod Miljevine pronašla specifično kamenje i materijale za koje sumnja da ukazuju na postojanje davne građevine. U namjeri da otkrije o čemu se radi pozvala je arheologe Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, koji su ovih dana analizirali pronađeno.

-Suprugu i meni je, prije svega, bilo zanimljivo što smo prilikom obrade bašte stalno nailazili na kamenje boje cigle. Znajući da to nije specifično za zemljište, odvajali smo pronađeno na gomilu. Ta kamena gomila nam je bila sumnjiva, stalno nas je kopkalo šta se tu zapravo nalazi. Iz znatiželje smo tragali za stručnjacima. To nas je dovelo na adresu Zavoda i do arheologa, koju smo pozvali da na terenu utvrdi o čemu se radi i koje mjere, i pravne i tehničke, mi dalje da preduzmemo-ispričala je Golubovićeva za Radio Foču.

Ranija istraživanja Gorana Komara i Uglješe Skoka utvrdila su da se na području Ocrkavlja nalazi nekropola sa brojnim spomenicima i pravoslavno groblje. Unutar groblja nalazi se veliki broj starijih nadgrobnih krstova koji pripadaju 18-19.vijeku, dok uz groblje leži i Časna trpeza, čija ploča i stup nisu klesani zasebno, već u jednom komadu.

Viši stručni saradnik za kulturno-istorijsko nasljeđe-arheolog Zavoda Ljiljana Vrućinić navela je da je to mjesto bilo mjesto sahranjivanja u srednjovjekovno doba.

-Pored toga se nalazi njiva porodice Golubović, koju obrađuju, i izoravaju ogromnu količinu cigle i kamena za koju može da se pretpostavi da je obrađen. Pored toga je jedna humka koja možda doseže i kontinuitet od praistorije, mada se to sve mora uzeti sa rezervom. Evidentna je na površini gomila obrađenog kamenja, veća količina cigle, krovnog pokrivača. Znači da je u pitanju bila ipak neka građevina, ali na osnovu preliminarnog uvida, teško je govoriti o njenom karakteru-pojasnila je Vrućinićeva.

Vrućinićeva je ukazala da je Foča prostor prebogat arheološkim lokalitetima iz različitih perioda ljudske prošlosti. Posebno izdvaja područje Ocrkavlja i kompletne Miljevine.

-Tu su nekada ranije vršena istraživanja, Ocrkavlja i čitave te cjeline. Sam naziv Ocrkavlje i mjesne tradicije govore nam u prilog tome da je tu postojao objekat crkve. Ovo što smo vidjeli sigurno nam približava tu sliku nekog građevinskog objekta, ali to bi u budućnosti podrazumijevalo obuhvatnija istraživanja-rekla je Vrućinićeva.

Prema njenim riječima, nakon evidentiranja arheološkog lokaliteta u Ocrkavlju, uslijediće obrada podataka prikupljenih na terenu u kontekstu dalje analize i valorizacije kulturnog nasljeđa na prostoru Opštine Foča.

Želja porodice Golubović je da se utvrdi šta se zapravo nalazi na njihovom imanju, kako bi se adekvatno odnosili prema tom lokalitetu, pokazatelju života prohujalih epoha.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: