Vijesti

Stacionarni radari povećali bezbjednost saobraćaja u Gornjem Podrinju

30.03.2024 | 10:01 Stacionarni radari povećali bezbjednost saobraćaja u Gornjem Podrinju

Stacionarni radari na putevima Gornjeg Podrinja od juna do decembra prošle godine zabilježili su gotovo 49.000 prekršaja. Najviše prekoračenja brzine snimili su radari u Višegradu, a najmanje u Novom Goraždu.

Prema podacima fočanske Policijske uprave, najviše prekršaja zabilježeno je u mjestu Oplave kod Višegrada, 25.000, poslije prolaska blizu 270.000 vozila.

Vozači u Višegradu brzinu su prekoračili 15.000 puta i u blizini radara u mjestu Kaoštice, koji je kontrolisao nešto više od pola miliona vozila.

U Ulici Igmanskog marša u Foči radar je zabilježio oko 3.300 prekršaja brzine, od oko 1.000.000 prolazaka automobila, dok su vozači u fočanskom naselju Gornje Polje kažnjeni u 1.100 slučajeva.

Za pola godine u Novom Goraždu ispred dva stacionirana radara u centru ove opštine i Donjoj Sopotnici motorna vozila prošla su gotovo 1.870.000 puta, dok je zabilježeno 3.900 prekršaja.

U tri gornjodrinske opštine radari su postavljeni na mjestima gdje je ranije bilježeno najviše prekršaja, podsjećaju iz Policijske uprave Foča. Manje nezgoda i povećanje ukupne bezbjednosti u saobraćaju, kažu, cilj je koji je postignut za kratak period.

-Primijetno je da učesnici u saobraćaju poštuju propise i smanje brzinu na tim dijelovima puta, ali kad izađu iz zone stacionarnih radara razvijaju brzinu kretanja motornog vozila i učestvuju u saobraćajnim nezgodama. To smo uočili, pa na putevima povećavamo i fizičko prisustvo pripadnika saobraćajne policije, kako bi smo spriječili kasnije prekoračenje brzine i eventualne nezgode-rekao je načelnik Odjeljenja policije PU Foča Voislav Krunić.

Da su stacionarni radari opravdali svoju funkciju na području PU Foča pokazuje i manji broj saobraćajki na nekada kritičnim lokacijama.

-Na području Višegrada, na dionici Ustiprača – Međeđa imali smo samo tri saobraćajne nezgode za razliku od pet u ranijem periodu. Na dionici Dobrun-Vardište zabilježili smo smanjenje sa 26 iz ranijeg perioda na 23 nezgode, pri čemu nije bilo poginulih lica-rekao je Krunić.

Podstaknuti postignutim rezultatima, u Policijskoj upravi Foča planiraju proširenje mreže stacionarnih radara.

-Predložićemo Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske da postavi dodatne stacionarne radarske sisteme, jer se ovih šest postojećih pokazalo veoma uspješno, ne samo s aspekta represije, već prvenstveno s aspekta prevencije. Želimo pokriti neke opštine koje sada nemaju ove radare, kao što je pogranična opština Rudo, gdje je značajan intezitet saobraćaja, naročito u ljetnom periodu-rekao je Krunić.

Iz policije su apelovali na učesnike u saobraćaju da uvijek poštuju saobraćajna pravila i propise, bez obzira da li prolaze pored stacionarnog radara ili policijske patrole.

Novinar: Dejan Mandić
Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: