Vijesti

Radmilo Rašević u potrazi za krovom nad glavom

06.10.2020 | 15:27 Radmilo Rašević u potrazi za krovom nad glavom

Radmilo Rašević, šezdesetčetvorogodišnji demobilisani borac Vojske Republike Srpske, obratio se Radio Foči nakon što godinama, kako navodi, ne uspijeva da riješi svoje stambeno pitanje.

Radmilo Rašević, šezdesetčetvorogodišnji demobilisani borac Vojske Republike Srpske, obratio se Radio Foči nakon što godinama, kako navodi, ne uspijeva da riješi svoje stambeno pitanje.

Rašević trenutno živi u privatnom smještaju u Sastavcima u opštini Gacko, nakon što nije prihvatio alternativni smještaj, odnosno stan opštine Foča u Miljevini za koji kaže da je neuslovan, jer ne postoji kupatilo ni minimalni uslovi za život.

Navodi da sa malom penzijom jedva preživljava.

Prethodno je 13 godina, dok je bio zaposlen u Nacionalnom parku “Sutjeska”, živio u alternativnom smještaju na Popovom Mostu odakle je, kako pojašnjava, iseljen rješenjem Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Srpske, Odjeljenja u Foči.

Rodom je iz planinskog sela Čagošta u fočanskoj mjesnoj zajednici Popov Most. 

Navodi da u tom selu niko ne živi, a da je njegova porodična kuća neuslovna za stanovanje.

Rašević se za pomoć obraćao na više adresa i republičkim i opštinskim organima.

Iz Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite dobio je odgovor da na posljednji konkurs za dodjelu stanova nije mogao konkurisati, jer ne spada u kategoriju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, ali da na osnovu novog Zakona o socijalnom stanovanju, po kojem, između ostalog, pravo na socijalno stanovanje imaju i boračke kategorije, može da traži svoja prava, te da se informiše kod Sekretarijata za raseljena lica i migracije.

Iz Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije, Radio Foči je odgovoreno da Rašević nije registrovan kao raseljeno lice, te da nema status raseljenog lica.

Kada su u pitanju socijalni stanovi u Foči, u dvije zgrade ima ih 32, a izbor korisnika je izvršen i svi stanovi su useljeni.

Izbor korisnika se vršio u skladu sa zahtjevima kreditora i donatora, koji su tražili da prvo useljenje bude iz kategorije izbjeglih i raseljenih lica, da bi se prvenstveno raspustili prihvatni centri i zbrinula ova kategorija.

S obzirom da se Radmilo Rašević nije prijavio na javni poziv, koji je raspisan 2013. godine, nije ni mogao biti potencijalni kandidat za prvo useljenje u ove stanove, navode iz Sekretarijata.

Kada se pojavi prva oslobođena stambena jedinica iz prvog useljenja, ponudiće se sljedećem korisniku sa liste korisnika prava na stamebno zbrinjavanje, a ukoliko nema više korisnika koji su konkurisali na poziv iz 2013. godine, tada lokalna uprava raspisuje javni poziv za dodjelu te stambene jedinice na korištenje.

Za informaciju o trenutnom stanju raspoloživosti stanova , Rašević može da se obrati opštini Foča, koja je, pojašnjavaju iz Sekretarijata, vlasnik stanova socijalnog stanovanja na svom području i koja je u obavezi da za oslobođenu stambenu jedinicu raspiše konkurs.

Kada opština Foča raspiše javni konkurs, Radmilo Rašević moći će da se prijavi za dodjelu ovih stanova na korištenje, ukoliko bude ispunjavao uslove navedene u javnom konkursu, koji su u skladu sa Zakonom o soacijalnom stanovanju Republike Srpske, stoji u odgovoru Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije.

Iz Sekretarijata napominju da su stanovi socijalnog stanovanja u vlasništvu lokalne uprave i da se korištenjem ovih stanova plaća socijalna kirija, kao i režijski troškovi.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: