Vijesti

Problemi sa začećem sve učestaliji kod parova

25.03.2024 | 16:48 Problemi sa začećem sve učestaliji kod parova

Sve je više parova do 37 godina u Foči koji imaju problem sa začećem. Prema statistici, oko 15 odsto ih se susreće sa neplodnošću. Mnogi se okreću postupku vantjelesne oplodnje, dok se drugi bore na druge načine, najčešće upornošću i strpljenjem.

Neplodnost se definiše kao izostanak trudnoće nakon jedne godine redovnih intimnih odnosa, bez korištenja zaštite, ili nakon najmanje šest mjeseci za žene starije od 35 godina.

Pretpostavlja se da svaki šesti par ima problema sa začećem. Kod jedne trećine uzroka u pitanju je ženska neplodnost, jedna trećina uzrokovana je muškim faktorom dok ostatak uzrokuje zajednički faktor ili nepoznat faktor odnosno idiopatski sterilitet.

Razlozi su mnogobrojni, gotovo sve što nosimo kroz život, a posebnu ulogu ima životna dob parova, pojašnjava za Radio Foču ginekolog fočanskog Doma zdravlja Miroslav Ristanović.

-Faktori kod žena su najčešće poremećaji ovulacije, neki hormonski poremećaji, začepljenje jajovoda izazvane raznim infekcijama, anomalije i deformiteti materice, sindrom policističnih jajnika i naravno života dob preko 35 godina kada se smanjuje reproduktivnost. Kod muškaraca su uglavnom razlozi patološki nalazi spermiograma, zatim urođeni defekti, povrede, zapaljenja, bolesti i tumori-naveo je Ristanović.

Na neplodnost, pokazuju mnogobrojna istraživanja, utiču i drugi faktori povezani sa životnim stilom i modernim dobom koje je donijelo trend da i muškarci i žene sve češće odlažu stupanje u brak, samim tim majčinstvo i očinstvo.

-Postoje ti negativni faktori koji utiču na neplodnost, to su pušenje, alkohol, gojaznost, fizička neaktivnost. Najbolje bi bilo potomstvo ostvariti negdje oko dvadesete do dvadeset šeste godine života, a ko ne, može da se okrene i drugim procedurama-kazao je Ristanović.

Putokaz kojim treba da ide svaki bračni par od morfologije, genetike, snimanja, ispitivanja, utvrđivanja i analiza što sve može biti uzrok neplodnosti, da bi se došlo do stadijuma medicinski potpomognute oplodnje ili vantjelesne oplodnje.

-Zaista je veliki broj Fočaka ostvario potomstvo putem vantjelesne oplodnje. Kada se iscrpe sve dijagnostičke mogućnosti parovima se predoči i ta mogućnost i sa lakoćom se, uglavnom, opredjeljuju za to i dođu do potomstva. Ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja ima zdravstvena ustanova „Mediko S“ Banja Luka, samo ona u Republici Srpskoj. Vlada Srpske je odobrila besplatno tri procedure u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a od ove godine Vlada je odobrila treću proceduru koja može da se uradi u inostranstvu. Mi imamo parova ovdje koji su se i za to opredijelili, najčešće idu u Slovačku, Češku, Makedoniju, Srbiju-kazao je Ristanović.

Ristanović, koji je i direktor Doma zdravlja, podsjetio je da parovi koji iscrpe tri metode vantjelesne oplodnje o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja RS, mogu da se obrate opštini Foča koja takođe izdvaja novac za sufinansiranje potpomognute oplodnje.

Ovu stavku, kao mjeru pronatalitetne politike, opština Foča uvela je prije više od decenije, tačnije 2013. godine. Prema podacima opštinskog Odjeljenja za finansije, ukupna sredstva isplaćena za ove namjene do 2023. godine godine iznose 220. 207 maraka. Pomoć su koristile 52 Fočanke.

-Konkurs za sufinansiranje troškova jedne procedure vantjelesne oplodnje za ovu godinu biće raspisan u septembru. Planirana sredstva u budžetu zavisiće od broja prijavljenih, ali uglavnom iznose 30.000 maraka, rečeno je Radio Foči u Opštini Foča.

Novinar: Radmila Prvulović
Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: