Obrazovanje

Fočanski srednjoškolci zainteresovani za Školu unutrašnjih poslova

16.03.2024 | 10:12 Fočanski srednjoškolci zainteresovani za Školu unutrašnjih poslova

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske upoznali su fočanske srednjoškolce o uslovima upisa u Srednju školu unutrašnjih poslova u Banjaluci. Uz upisne kriterijume, đacima je predstavljen program i plan rada škole, kao i ostalo što se od njih očekuje ukoliko odluče da postanu policijski službenici.

Kako bi učenicima približili policijsku profesiju, organizovana je taktičko-pokazna vježba pripadnika fočanske Žandarmerije i predstavljena oprema koju svakodnevno koristi elitna Specijalna antiteroristička i ostale policijske jedinice.

Visok nivo obučenosti i uvježbanosti pripadnika PU Foča privukao je pažnju Pavlu Šolaji i Mariji Fundup. Oboje namjeravaju da upišu Srednju školu unutrašnjih poslova.

-Drugi sam razred i današnja vježba Žandarmerije mi se svidjela. San mi je da upišem srednju školu za policijskog službenika-rekao je Šolaja.

-Imam veliku želju da upišem Srednju školu unutrašnjih poslova, jer mi je to zanimljivo, naročito forenzika. Pošto sam tek prvi razred moraću da sačekam još jednu godinu, jer tek u trećem razredu mogu da upišem ovu školu-rekla je Fundup.

Konkursom koji bi trebalo da bude raspisan naredne sedmice biće predviđen upis 120 učenika i 30 učenica. Među glavnim uslovima za upis su završen drugi razred srednje škole sa najmanjim prosječnim uspjehom dobar, dok ocjena iz vladanja mora da bude minimalno vrlodobar, kaže profesor u Srednjoj školi unutrašnjih poslova Čedomir Raca.

-Kandidati prolaze ljekarski pregled, psihotest, test fizičke spremnosti i intervju, kako bismo stekli uvid u njihovo dosadašnje znanje i da vidimo da li su psihofizički spremni i zdravi za obavljanje ovog posla-rekao je Raca.

Da smjena policijskih generacija donosi dobre rezultate znaju u Policijskoj upravi Foča.

-Mlade kolege su na zadacima sa iskusnijim kolegama, tako da im svakodnevno prenose praktično znanje koje su jednim djelom stekli teoretski, školujući se. Smatram da će MUP Republike Srpske u narednom periodu imati adekvatne kadrove-kaže zamjenik načelnika PU Foča Radenko Vasiljević.

Srednja škola unutrašnjih poslova u Banjaluci od prošle školske godine vraćena je u obrazovni sistem Republike Srpske, nakon osmogodišnjeg prekida.

Novinar: Dejan Mandić
Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: