Vijesti

Privreda trpi zbog obustave saobraćaja prema Sarajevu

14.03.2024 | 16:36 Privreda trpi zbog obustave saobraćaja prema Sarajevu

Radovi na tunelu na magistralnom putu Foča-Sarajevo, zbog kojih je od 5. marta saobraćaj na dionici Miljevina-Dobro Polje potpuno obustavljen, teku dobrom dinamikom, uvjeravaju u preduzeću “Srbinjeputevi”, koje je izvođač. Očekuju da bi radovi mogli biti završeni i prije predviđenog roka, a rok je 29. mart.

U ovom preduzeću Radio Foči je rečeno da je u toku miniranje tunela i kosina i odvoz materijala.

Planirano je da se tunel u potpunosti ukloni i da se urede kosine sa zaštitnim mrežama, dok će kolovoz biti presvučen novim asfaltom i proširen dva metra, po jedan metar sa obje strane.

                           Foto: arhiv- tunel koji će biti uklonjen

Na radovima je angažovano više mašina “Srbinjeputeva” uz velike dampere rudnika u Miljevini za odvoz materijala.

U “Srbinjeputevima” se nadaju da bi za desetak dana mogli pustiti jednu kolovoznu traku za naizmjenično odvijanje saobraćaja.

Dok traje obustava, veliku štetu trpi fočanska privreda, jer vozila preko 12 tona za Sarajevo ne mogu ni magistralom preko Rogatice zbog radova na dionici Ustiprača-Sastavci.

Ostaje im da saobraćaju dosta dužim putem preko Gacka, Nevesinja i Mostara.

Predsjednik Udruženja fočanskih drvoprerađivača Goran Đuković kaže da je njihovo poslovanje uglavnom orijentisano prema unutrašnjem tržištu BiH i prema Zapadnoj Evropi, ali da trenutno nisu u mogućnosti da plasiraju robu na ta tržišta.

„Postoji alternativni pravac Foča-Gacko-Nevesinje-Mostar i dalje prema Sarajevu, ali on produžava dužinu saobraćanja za 250 kilometara, tako da je po pitanju transporta naših roba neisplativ pravac. Mi u ovom trenutku našu robu ne prodajemo prema tim kupcima, čekamo da se riješe problemi na ova dva magistralna pravca, jer nam se ne isplati da preko Mostara izvozimo robu“, navodi Đuković.

Drvoprerađivači se, ipak, nadaju da radovi neće dugo trajati i da će ubrzo uspostaviti normalno poslovanje. Đuković kaže da su uzpoznati da su i lokalne vlasti i Vlada Srpske preduzeli sve aktivnosti da se ovi pravci što prije puste u saobraćaj.

„Ako se ovo riješi u doglednom roku i u narednih desetak dana profunkcionišu ova dva pravca, te štete neće biti puno izražene u negativnim procentima. Narušiće određenu dinamiku našeg poslovanja, malo će robe da stoje na našim lagerima, a mi očekujemo da ćemo ih prodati našim kupcima kojima smo ih i dosad prodavali“, rekao je Đuković.

Za putnička i manja teretna vozila do 12 tona postoji više alternativnih pravaca. Jedan je makadamski od Miljevine preko Vratla do Dobrog Polja, drugi je kroz Federaciju BiH, od Ustikoline preko Grepka, a treći  magistralni put preko Goražda i Rogatice.

U Policijskoj upravi Foča navode da se obustava saobraćaja na putu Foča-Sarajevo odrazila na dužinu puta i vrijeme trajanja putovanja. Alternativni pravci preko Vratla i preko Grepka produžili su putovanje do Sarajeva za desetak kilometara i vrijeme putovanja za pola sata, a preko Goražda i Rogatice za 60 kilometara, odnosno za oko sat vremena.

„Alternativni putni pravac Miljevina-Vratlo-Jelašca je  put sa makadamskim zastorom i na njemu se saobraćaj odvija usporeno i otežano zbog neravnog kolovoza i prisutva blata na kolovozu. Od početka obustave saobraćaja prema Sarajevu, na alterantivnom pravcu preko Vratla nisu evidentirane saobraćajne nezgode, ali se vozila na pojedinim dijelovima otežano mimoilaze zbog nedovoljne širine kolovoza, naročito kada su u pitanju teretna vozila“, kaže portparol Policijske uprave Svjetlana Govedarica.

Ona navodi da je alternativni pravac preko Grepka asfaltni put, ali da je i na njemu zabranjen saobraćaj za vozila preko 12 tona.

„Taj put karakteriše veliki broj oštrih krivina i kolovoz koji je na pojedinim mjestima nedovoljne širine za bezbjedno mimoilaženje vozila, naročito za teretna vozila“, rekla je Govedarica.

U policiji ne raspolažu preciznim podacima o frekvenciji teretnih vozila od Foče prema Tjentištu, preko Prijeđela, trenutno jedinom pravcu kojim mogu da saobraćaju šleperi prema Sarajevu, ali napominju da u ovom periodu na tom putu nije bilo evidentiranih saobraćajnih nezgoda teretnjaka.

Novinar: Igor Janković
Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: