Obrazovanje

OŠ „Sveti Sava“: Posvećenost i trud nastavnika nagrađeni oznakom „Etvining škole“

22.02.2024 | 13:32 OŠ „Sveti Sava“: Posvećenost i trud nastavnika nagrađeni oznakom „Etvining škole“

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH dodijelila je fočanskoj Osnovnoj školi „Sveti Sava“ oznaku „Etvining škole“, čime je vrednovana dugogodišnja posvećenost i uložen trud nastavnika na poboljšanju kvaliteta nastave. Priznanje za ovu školsku godinu zaslužili su radeći na brojnim projektima putem „Etvining“ platforme koja okuplja stotine hiljada nastavnika širom Evrope.

Važnost djelovanja pri najvećoj evropskoj zajednici nastavnika, razmjene iskustava sa kolegama, povezivanja i učenja jednih od drugih u cilju unapređenja kvaliteta nastave, u OŠ „Sveti Sava“ prepoznali su prije devet godina.

Od tada su nastavnici ove škole prošli brojne međunarodne seminare, konferencije i stručne obuke sa kojih su u učionicu donijeli vrijedna iskustva kolega. U nastavu su uvrstili i inovativne metode učenja koje su se pokazale uspješnim u zemljama okruženja i Evropi.

-Oznaku „Etvining škole“ dobili smo i za školsku 2020/2021. godinu, ali smo se za ovogodišnje priznanje morali više potruditi, jer je došlo do određenih promjena u projektu, na platformi, pa i načinima i uslovima apliciranja. Nastavnici naše škole putovali su u Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku, Sloveniju, Grčku, Italiju, Slovačku i druge zemlje gdje se radi na „Etvining“ projektima. To je bila prilika da upoznaju kolege, razmijene iskustva i steknu nova znanja-rekla je direktorka OŠ „Sveti Sava“ Jelena Čančar.

Među korisnicima „Etvining“ platforme je i profesorka razredne nastave  u OŠ „Sveti Sava“ Sandra Sredojević. Desetogodišnje radno iskustvo obogatila je i znanjem stečenim u zemljama Evrope.

-Putovala sam puno po BiH i zemljama okruženja. Išla sam i u Grčku gdje sam upoznala brojne kolege, usavršila engleski jezik, tako da je bilo zanimljivo i korisno-rekla je Sredojevićeva.

Uz OŠ „Sveti Sava“, oznaku „Etvining škole“ dobile su još 22 vaspitno-obrazovne ustanove u BiH.

-Svaka škola mora da ispuni niz važnih kriterijuma. Prevashodno je važan broj nastavnika uključenih u projekat „Etvining“, potom broj i kvalitet projekata koje nastavnici provode. Primarne dobrobiti su niz mogućnosti koje platforma nudi za profesionalni razvoj svakom nastavniku ili profesoru, zatim im priža mogućnost da se povežu sa ljudima širom svijeta, da realizuju projekte, ispune svoju kreativnost. Značajno je i to što se ova oznaka posmatra kao posebna referenca u zemljama uključenim u „Etvining“ projekat-rekla je nacionalni koordinator projekta „Etvining“ Aida Terzić.

„Etvining“ je dio Erasmus plus programa Evropske unije za obrazovanje, omladinu i sport, koji u BiH provodi Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Novinar: Dejan Mandić
Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: