Vijesti

LU "Bakić": "Nastavljamo lov na predatore"

19.02.2024 | 14:35 LU "Bakić": "Nastavljamo lov na predatore"

Lovci Udruženja „Bakić“ nisu imali sreće u hajci na vuka koja je organizovana na području Čelebića, ali je odstrijeljeno nekoliko lisica koje, takođe, pričinjavaju štetu domaćinstvima tog kraja.

Vukovi su prisutni na području Čelebića i lovci se trude da smanje broj jedinki i intervenišu na svakom području gdje su u mogućnosti.

Jelenko Ivanović ugledao je dva vuka  na čeki ali su bili predaleko da bi lov bio uspješan. Iako iskusan i osvjedočeni lovac, kaže da je vuka teško stići i odstrijeliti. „Bio sam na čeki u rejonu sekcije „Viševina“, tu raspoređen dok je hajka trajala. U jednom momentu naišla su dva vuka. Pucao sam ali nisam imao lovačke sreće da ga odstrijelim“, priča Ivanović.

„Hajka je protekla po planu, organizaciono i tehnički, ali osim nekoliko lisica, nije bilo drugog ulova“, rekao je predsjednik Lovačkog udruženja „Bakić“, Nikola Marić. Ističe da u Čelebićima ima vukova i lisica ali i druge divljači.

„Viđena su tri vuka, na dva su pucali ali sreća nije poslužila. Odstrijeljeno je nekoliko lisica. Uz želju da sljedeći put imaju više sreće, lovci su okončali hajku druženjem u lovačkoj kući u Čelebićima“, rekao je Marić.

           

Fočanski lovci će nastaviti sa traganjem i odstrijelom predatora na području svojih lovišta, kako bi se umanjile štete poljoprivrednim seoskim domaćinstvima. „Pošto još ima predatora, sljedeće nedjelje bismo trebali organizovati lov. Trudićemo se da smanjimo broj divljači koja pravi štetu“, kaže Marić.

Tokom jeseni bilo je dosta prijavljenih šteta u okolini grada, ali s proljećem divljač se povlači u više predjele i lovci kažu da su takve pojave najčešće u selima koja su iznad 900 metara nadmorske visine, na području Zavaita i Čelebića.

Novinar: Vladimir Pantović
Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: