Vijesti

PU Foča: Smanjena stopa kriminaliteta, povećano narušavanje javnog reda i mira

20.06.2020 | 08:56 PU Foča: Smanjena stopa kriminaliteta, povećano narušavanje javnog reda i mira

-Ove godine smo otkrili 10, a prošle godine 12 migranata. U zadnje vrijeme nismo imali većih problema sa ilegalnim migrantima. Policijska uprava Foča daje 14 policijskih službenika kao pomoć Graničnoj policiji, pa je moguće da naše masovnije prisustvo u pograničnom pojasu dovodi do toga da se ilegalni migranti više pojavljuju na području drugih Policijskih uprava- rekao je Kostović.

Na području nadležnosti Policijske uprave Foča u maju je evidentirano 14 krivičnih djela ili 7 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, kada ih je bilo 15. Povećan je broj kršenja javnog reda i mira, dok je smanjen broj saobraćajnih nesreća, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Uprave.

Nije bilo ubistava, kao ni krivičnih djela koja bi izazvala veće uznemirenje javnosti. Zadržan je visok procenat rasvijetljenosti krivičnih djela, rekao je načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Foča Duško Tomović.

-Od ukupnog broja krivičnih djela u maju, 11 je iz oblasti opšteg kriminaliteta, dva iz oblasti zloupotrebe opojnih droga i jedno iz oblasti privrednog kriminaliteta. Koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela koji su izvršili nepoznati izvršioci iznosi 50 odsto, dok je ukupna rasvijetljenost oko 86 odsto-rekao je Tomović.

On je dodao da je poseban akcenat stavljen na suzbijanje krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga.

-To je rezultovalo hapšenje dva lica i oduzimanje opojne droge marihuana, te podnošenje dva izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv lica čiji su inicijali D.A. iz Goražda i lica čiji su inicijali B.J. iz Foče, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga- rekao je Tomović.

Istakao je krivično djelo teške krađe Benzinske pumpe u Miljevini.

-Policijski službenici Policijske uprave Foča lišili su slobode jedno lice iz Sarajeva, čiji su inicijali L.A. Osumnjičeni je priznao izvršenje krivičnog djela  i protiv njega je podnesen izvještaj nadležnom tužilaštvu. I dalje tragamo za saučesnikom, čiji nam je identitet poznat – rekao je Tomović.

Policijska uprava Foča nastavila je operativnu akciju „Dojava“ koju su u Foči prije tri godine započeli sa Upravom kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske.

-Izvršeni su pretresi na četiri lokacije, a radi se o osumnjičenim licima iz Foče, koji su u posljednje dvije godine izvršili krivično djelo prevare i pranja novca na štetu dvije osobe iz Njemačke i Švajcarske, gdje su ostvarili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 180 hiljada evra- rekao je Tomović.

Priliv ilegalnih migranata na području koje je u nadležnosti Policijske uprave Foča je smanjen, rekao je načelnik Policijske uprave Foča Velimir Kostović.

-Ove godine smo otkrili 10, a prošle godine 12 migranata. U zadnje vrijeme nismo imali većih problema sa ilegalnim migrantima. Policijska uprava Foča daje 14 policijskih službenika kao pomoć Graničnoj policiji, pa je moguće da naše masovnije prisustvo u pograničnom pojasu dovodi do toga da se ilegalni migranti više pojavljuju na području drugih Policijskih uprava- rekao je Kostović.

U maju je zabilježen porast broja narušavanja javnog reda i mira.

-Evidentirano je 30 narušavanja javnog reda i mira i 34 prekršaja, što predstavlja porast za 79 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kada je evidentirano 19 prekršaja. Najčešći prekršaji bili su svađa, vriska i nepristojno ponašanje, dok je 16 prekršaja zabilježeno zbog nepoštovanja ograničenja kretanja, što je uslovilo porast broja narušavanja javnog reda i mira u maju- rekao je načelnik Odjeljenja policije Policijske uprave Foča Vojislav Krunić.

Krunić je dodao da je u maju zabilježeno 13 saobraćajnih nezgoda u odnosu na 24 koje su zabilježene u istom periodu prošle godine.

-Nismo imali saobraćajne nesreće sa smrtno stradalim i teško povrijeđenim licima. Evidentirano je smanjenje saobraćajnih nezgoda sa lakšim tjelesnim povredama za 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine- rekao je Krunić.

U narednom periodu najavljena je pojačana kontrola učesnika u saobraćaju.

-Koristićemo radarske sisteme za kontrolu brzine kretanja motornih vozila, kontrolisaćemo alkoholisanost vozača i koristićemo uređaje za otkrivanje prisustva psihoaktivnih supstanci u organizmu, kada su u pitanju narkotička sredstva. Planom kontrole saobraćaja predviđena je i kontrola sa neobilježenim vozilima i službenim motociklima- istakao je Krunić.

Na konferenciji za novinare stanje bezbjednosti ocijenjeno je kao zadovoljavajuće.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: